Waar kan ik een anti-decubitus matras kopen ?

Een anti-decubitus matras kopen

Talloze online platforms bieden een verscheidenheid aan anti-decubitus matrassen. Deze platforms bieden een breed scala aan opties, van basismodellen tot geavanceerde modellen, voor verschillende behoeften en budgetten. Je vindt deze matrassen in verschillende maten en ontwerpen.

Kies voor een anti-decubitus matras van Sleeptherapy.

  • Winkels voor medische apparatuur: Materiële winkels die gespecialiseerd zijn in medische apparatuur hebben ook anti-decubitus matrassen op voorraad. Deze winkels bieden het voordeel van persoonlijk advies en de mogelijkheid om het product fysiek te beoordelen voordat je het koopt. Ze hebben vaak deskundig personeel dat je kan begeleiden bij het kiezen van de meest geschikte matras op basis van de toestand, het gewicht en de bedgrootte van de patiënt.
  • Winkels voor ziekenhuisbenodigdheden: Dit zijn gespecialiseerde winkels die zich specifiek richten op ziekenhuisbehoeften, waaronder anti-decubitus matrassen. Ze hebben meestal verschillende medische matrassen die ontworpen zijn voor langdurig gebruik en duurzaamheid. Het is aan te raden om hun voorraad persoonlijk of via hun online catalogi te controleren.
  • Rechtstreeks van fabrikanten: Sommige fabrikanten verkopen hun producten rechtstreeks aan de consument. Deze methode kan soms kostenbesparend zijn en zorgt er ook voor dat je een gloednieuw product van hoge kwaliteit krijgt. Het is echter cruciaal om de geloofwaardigheid en reviews van de fabrikant te controleren voordat je tot aankoop overgaat.
  • E-commerce platforms: Algemene e-commerce platforms hebben ook anti-decubitus matrassen in hun assortiment. Op deze platforms zijn meerdere verkopers actief, waardoor er een breed scala aan opties is op het gebied van merken, functies en prijzen. Het is echter aan te raden om zorgvuldig te werk te gaan om de betrouwbaarheid van de verkoper en de echtheid van het product te garanderen.

Concluderend zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen als je een anti-decubitus matras wilt kopen. De beste keuze hangt af van factoren zoals de specifieke behoeften, het budget en de persoonlijke voorkeuren van de patiënt. Het is altijd aan te raden om grondig onderzoek te doen en eventueel een zorgprofessional te raadplegen voordat je een aankoop doet.

Waar kan ik een anti-decubitus matras kopen

Hoe werkt een anti-decubitus matras ?

Een anti-decubitus matras, ook bekend als een druk verlagend of wissellucht matras, is ontworpen om decubitus, ook wel doorliggen genoemd, te voorkomen en te behandelen. Deze therapeutische matras herverdeelt het gewicht van de patiënt en vermindert zo de druk op de huid. Het is vooral goed voor mensen die langere tijd in bed liggen door ziekte, letsel of een handicap.

Het principe van drukherverdeling bij een anti-decubitus matras

Het belangrijkste werkingsprincipe van een anti-decubitus matras is drukherverdeling. Door de contactpunten tussen het lichaam van de patiënt en de matras voortdurend te veranderen, wordt de druk op een specifieke lichaamszone effectief geminimaliseerd. Dit is cruciaal om de vorming van doorlig wonden te voorkomen, die meestal voorkomen in gebieden met botuitsteeksels zoals de heupen, hielen en ellebogen.

Gebruik van wisselende luchtcellen

Deze matrassen bestaan uit meerdere luchtcellen die met tussenpozen opblazen en leeglopen. Het afwisselend opblazen en leeglopen van deze cellen creëert een dynamisch oppervlak dat zich voortdurend aanpast aan de lichaamsvorm en het gewicht van de patiënt. Deze constante beweging zorgt ervoor dat geen enkel deel van het lichaam wordt blootgesteld aan langdurige druk.

rol in het verbeteren van de bloedsomloop

Een ander belangrijk voordeel van een anti-decubitus matras is zijn rol in het verbeteren van de bloedsomloop. De regelmatige beweging van de luchtcellen stimuleert de doorbloeding, vooral op plaatsen die gevoelig zijn voor decubitus. Een betere doorbloeding levert essentiële voedingsstoffen aan de huid en onderliggende weefsels, wat de gezondheid van de huid bevordert en het genezingsproces versnelt als er al doorlig wonden zijn ontstaan.

Drukinstellingen aanpassen

Op de meeste anti-decubitus matrassen kunnen de drukinstellingen worden aangepast aan het gewicht en comfort niveau van de patiënt. Sommige geavanceerde modellen hebben zelfs sensoren die de luchtdruk automatisch aanpassen, zodat er altijd een optimale drukverdeling is.

Gebruik in combinatie met regelmatig herpositioneren

Hoewel een anti-decubitus matras een belangrijke rol speelt bij de preventie en behandeling van doorligwonden, is het geen op zichzelf staande oplossing. Het moet worden gebruikt in combinatie met regelmatige herpositionering van de patiënt, een uitgebalanceerd dieet, goede hygiëne en goede huidverzorging.

Samengevat werkt een anti-decubitus matras door de druk te herverdelen, de circulatie te verbeteren en een dynamisch, aanpasbaar oppervlak te bieden dat zich aanpast aan de behoeften van de patiënt. Het gebruik ervan kan, in combinatie met uitgebreide zorg praktijken, het risico op decubitus aanzienlijk verminderen en bijdragen aan een beter comfort en welzijn van de patiënt.


Vergelijking van gel vs. lucht anti-decubitus matrassen ?

Doorlig wonden, ook wel decubitus of doorlig wonden genoemd, zijn verwondingen aan de huid en het onderliggende weefsel als gevolg van langdurige druk op de huid. Ze ontstaan meestal op huid die benige delen van het lichaam bedekt, zoals de hielen, enkels, heupen en het stuitje. Mensen die het meeste risico lopen op decubitus zijn mensen met een medische aandoening die hun vermogen om van houding te veranderen beperkt of mensen die de meeste tijd in een bed of stoel doorbrengen.

Gel matrassen en luchtmatrassen zijn twee soorten ondersteunende oppervlakken die gebruikt worden bij de preventie en behandeling van decubitus. Beide hebben voor- en nadelen die hun effectiviteit in verschillende situaties kunnen beïnvloeden.

Gel Matrassen

Gel matrassen zijn ontworpen met een met gel gevulde kern die zich vormt naar de contouren van het lichaam. Dit helpt om het gewicht gelijkmatig te verdelen en drukpunten te verminderen, waardoor het risico op decubitus mogelijk afneemt. Enkele mogelijke voordelen van gel matrassen zijn:

  • Drukverdeling: De gel in de matras vormt zich naar het lichaam, verdeelt het gewicht gelijkmatig en vermindert de druk op kwetsbare plekken.
  • Temperatuurregulatie: Gel matrassen bieden vaak een betere temperatuurregeling dan andere types, wat het comfort kan verbeteren en de huidintegriteit kan helpen behouden.
  • Duurzaamheid: Gel matrassen zijn over het algemeen duurzaam en vereisen minder onderhoud dan sommige andere soorten matrassen.

Het is echter mogelijk dat gel matrassen niet genoeg drukverlichting bieden voor mensen met extreem beperkte mobiliteit of bestaande decubitus. Ze kunnen ook zwaarder zijn en moeilijker te verplaatsen dan luchtmatrassen.

Luchtmatrassen

Luchtmatrassen, ook bekend als wisseldruk matrassen, maken gebruik van luchtcellen die in een regelmatig patroon opblazen en leeglopen om de drukpunten op het lichaam constant te veranderen. Mogelijke voordelen van luchtmatrassen zijn onder andere:

  • Drukverlichting: Door de drukpunten regelmatig te verschuiven, kunnen luchtmatrassen een superieure drukverlichting bieden, vooral voor personen die immobiel zijn of bestaande decubitus hebben.
  • Aanpasbaarheid: De druk in de luchtcellen kan vaak worden aangepast aan individuele behoeften, wat het comfort en de effectiviteit kan verbeteren.
  • Lichtgewicht en draagbaar: Luchtmatrassen zijn lichter en gemakkelijker te verplaatsen, wat gunstig kan zijn in bepaalde zorg omgevingen.

Luchtmatrassen hebben echter een stroombron nodig en regelmatig onderhoud om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Ze kunnen ook minder comfortabel zijn dan gel matrassen vanwege de wisselende drukpatronen.

Kortom, zowel gel- als luchtmatrassen kunnen effectief zijn bij het voorkomen en behandelen van decubitus, maar de beste keuze hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van de persoon. Factoren zoals mobiliteitsniveau, bestaande decubitus, comfort en praktische overwegingen zoals gewicht en onderhoudsvereisten moeten allemaal overwogen worden bij het kiezen van een ondersteunend oppervlak.


Hoe onderhoud je een anti-decubitus matras ?

Een anti-decubitusmatras, ook bekend als luchtmatras of drukverdelende matras, wordt gebruikt om doorliggen te voorkomen of te behandelen bij patiënten met beperkte mobiliteit. Goed onderhoud van deze medische apparatuur is cruciaal voor de effectiviteit en levensduur ervan. Deze gids bespreekt de algemene stappen voor het onderhoud van een anti-decubitusmatras.

Onbezet matras onderhouden

Als de matras niet gebruikt wordt, is het essentieel om de pomp aangesloten te laten. Zo kun je de matras inspecteren op beschadigingen of problemen. Je kunt de bovenhoes verwijderen om de beschadigde blaas te vinden en de omliggende slangen controleren. Door de matras regelmatig te inspecteren als hij niet in gebruik is, kun je mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en ervoor zorgen dat de matras in goede staat blijft.

Positie van de pomp

De pomp speelt een cruciale rol in de functionaliteit van een anti-decubitus matras. De pomp moet op een handig horizontaal oppervlak worden geplaatst of aan het bed worden gehangen met behulp van de meegeleverde haak. De plaatsing van de pomp zorgt ervoor dat de luchtstroom niet wordt belemmerd, wat essentieel is voor de drukherverdelingsfunctie van het matras.

Opblazen en leeg laten lopen

Het correct opblazen en leeg laten lopen van de matras is essentieel voor de werking. Gebruik de INFLATE knop om de matras volledig op te blazen, draai dan de luchttoevoerslang tegen de klok in en maak hem los van de voedingseenheid om de lucht in de matras af te sluiten. Correct oppompen zorgt ervoor dat de matras de nodige ondersteuning en drukherverdeling kan bieden.

Regelmatig reinigen

Regelmatige reiniging is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een anti-decubitus matras. De matrashoes moet regelmatig worden gereinigd om de hygiëne te waarborgen en de ophoping van bacteriën die tot infecties kunnen leiden te voorkomen. Volg de instructies van de fabrikant over hoe je de matrashoes goed schoonmaakt.

Drukinstelling

De druk in een anti-decubitusmatras moet regelmatig worden aangepast aan het gewicht en de positie van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat de matras voldoende ondersteuning en drukherverdeling biedt om doorliggen te voorkomen. Gebruik de drukregelknop op de pomp om de druk van het matras aan te passen als dat nodig is.

Controle op doorligwonden

Tot slot is het regelmatig controleren op doorligwonden een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een anti-decubitus matras. Als er doorligplekken ontstaan, kan dit erop wijzen dat het matras niet goed functioneert of dat de druk moet worden aangepast. Regelmatige controles kunnen helpen om deze problemen in een vroeg stadium op te sporen en ervoor te zorgen dat de matras goed functioneert.

Tot slot bestaat het juiste onderhoud van een anti-decubitusmatras uit regelmatige inspecties, correct opblazen en leeglopen, regelmatige reiniging, drukaanpassingen en controles op doorligwonden. Als je deze stappen volgt, kun je ervoor zorgen dat de matras lang meegaat en effectief is bij het voorkomen en behandelen van doorligwonden.


Anti-decubitus matras aankopen | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Waar kan ik een anti-decubitus matras kopen