Welke eigenschappen heeft een matras voor rugpijn ?

Matras voor rugpijn kopen

Als het gaat om het verlichten van rugpijn, kan de juiste matras het verschil maken. Hier zijn de belangrijkste kenmerken die je moet overwegen als je een matras wilt tegen rugpijn:

Hardheidsniveau van de matras

De ideale hardheid van een matras hangt af van je lichaamsgewicht en je slaaphouding. Voor mensen met rugpijn worden matrassen met een gemiddelde stevigheid vaak aanbevolen. Deze bieden een balans tussen ondersteuning en comfort, waardoor de wervelkolom goed kan worden uitgelijnd en de schouders en heupen worden gedempt.

 • Middel zachte ondersteuning: Een middelzwaar matras kan helpen om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden tijdens de slaap, waardoor het risico om wakker te worden met pijn vermindert.

Materiaal van de matras

Het soort materiaal dat in een matras wordt gebruikt, kan het vermogen om rugpijn te verlichten aanzienlijk beïnvloeden. Traagschuim en latex staan bekend om hun druk verlagende eigenschappen – ze passen zich aan de contouren van het lichaam aan, verdelen het gewicht gelijkmatig en verlichten drukpunten die rugpijn kunnen verergeren.

 • Traagschuim of latex: Deze materialen bieden uitstekende mogelijkheden om de contouren van het lichaam aan te passen en zorgen voor persoonlijke ondersteuning en drukverlichting.

Gezoneerde ondersteuning

Sommige matrassen hebben gezoneerde ondersteuningssystemen, die verschillende niveaus van stevigheid bieden op verschillende delen van de matras. Dit kan vooral gunstig zijn voor rugpijn patiënten omdat het extra ondersteuning biedt voor de lenden en zachter comfort voor de schouders en heupen.

 • Zoned Support: Deze functie zorgt ervoor dat elk deel van het lichaam de juiste ondersteuning krijgt, wat een gezondere uitlijning van de wervelkolom bevordert.

Koeling

Als je de neiging hebt om warm te slapen, zoek dan naar een matras met verkoelende technologieën. Deze kunnen bestaan uit traagschuim met gel, ademende afdek materialen of matrassen met ingebouwde luchtkanalen voor een betere luchtstroom.

 • Verkoelende eigenschappen: Schuim met gel, ademende stoffen en luchtkanalen kunnen allemaal helpen om de temperatuur te reguleren en oververhitting tijdens het slapen te voorkomen.

Randondersteuning

Een goede randondersteuning maakt het makkelijker om in en uit bed te stappen, wat vooral belangrijk is voor mensen met rugpijn. Het betekent ook dat je het volledige oppervlak van de matras kunt benutten, zonder het gevoel te hebben dat je er misschien afrolt.

 • Randondersteuning: Een matras met sterke randondersteuning biedt een groter bruikbaar slaapoppervlak en kan het makkelijker maken om in en uit bed te stappen.

Vastheid aanpassen

Op sommige matrassen kun je de hardheid aanpassen. Dit kan een waardevolle eigenschap zijn voor rugpijn patiënten, omdat je zo je slaapoppervlak kunt afstemmen op de meest comfortabele en ondersteunende instelling voor jouw behoeften.

 • Verstelbare hardheid: Deze functie maakt persoonlijk comfort en ondersteuning mogelijk, wat goed kan zijn bij rugpijn.

Onthoud dat iedereen uniek is en dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt. Het is cruciaal om rekening te houden met je individuele behoeften en voorkeuren bij het kiezen van een matras voor rugpijn.

eigenschappen moet je zoeken in een matras voor rugpijn

Matras voor de rug testen

Bij de aanschaf van een nieuwe matras is rugondersteuning een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Een goede matras moet de natuurlijke kromming en uitlijning van je wervelkolom helpen behouden terwijl je slaapt, zodat je minder risico loopt om wakker te worden met ongemak of pijn. Hier lees je hoe je een matras test op rugondersteuning.

Slaaphouding

Je favoriete slaaphouding is van grote invloed op het type matras dat je rug optimaal ondersteunt. Zo hebben zijslapers meestal een iets zachter matras nodig om hun heupen en schouders op te vangen, terwijl buikslapers een steviger oppervlak nodig hebben om te voorkomen dat hun middengedeelte te diep wegzakt, wat een verkeerde uitlijning van de wervelkolom veroorzaakt.

Hardheid van de matras bij rugpijn

Stevigheid is cruciaal als het gaat om ondersteuning van de rug. Hoewel persoonlijke voorkeuren verschillen, suggereert onderzoek dat matrassen met een gemiddelde stevigheid de beste balans bieden tussen comfort en ondersteuning voor mensen met aspecifieke lage rugpijn. Let er bij het testen van een matras op hoe het aanvoelt. Het moet niet zo stevig zijn dat het tegen je drukpunten drukt, maar ook niet te zacht dat je er te veel in wegzakt.

Controleer op doorzakken

Een doorgezakte matras kan leiden tot onnodige belasting van je rug. Om dit te controleren ga je op het matras liggen en voel je of er plekken zijn waar je meer wegzakt dan op andere. Een oneffen oppervlak kan de uitlijning van je ruggengraat verstoren, wat kan leiden tot mogelijke rugproblemen. Als het matrasoppervlak zichtbaar ongelijk is, biedt het misschien niet voldoende rugondersteuning.

Drukverlaging bij een matras voor rugpijn

Een matras met een uitstekende drukverlaging kan ook een goede rugondersteuning bieden. Door je lichaamsgewicht gelijkmatig over het bed te verdelen, kan het drukpunten helpen verlichten en een goede uitlijning van de wervelkolom bevorderen. Als je op het matras gaat liggen, merk dan op of je op bepaalde plekken ongemak of druk voelt.

Test voor comfort tegen rugpijn

Tot slot is comfort subjectief en speelt het een rol bij rugondersteuning. Als je oncomfortabel ligt, zul je waarschijnlijk gaan woelen en draaien, wat je rug kan belasten. Zorg er dus voor dat de matras comfortabel is in je favoriete slaaphouding en je algeheel comfort biedt.

Het testen van een matras op rugondersteuning vereist een combinatie van persoonlijke comfortbeoordeling en inzicht in hoe verschillende matras kenmerken bijdragen aan de uitlijning van de wervelkolom en drukverlichting. Het is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je slaapoppervlak een gezonde rug en een goede nachtrust bevordert.


Welke hardheid is het beste bij rugpijn ?

Rugpijn is een veel voorkomende aandoening die de levenskwaliteit van mensen sterk kan beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan rugpijn en een daarvan is het type matras waarop iemand slaapt. De stevigheid van een matras speelt een belangrijke rol bij het bieden van voldoende steun aan de wervelkolom en het verlichten van rugpijn. Het bepalen van de ideale hardheid is echter subjectief en kan van persoon tot persoon verschillen. In deze discussie zullen we ons verdiepen in de correlatie tussen de stevigheid van een matras en het verlichten van rugpijn, met een specifieke focus op de hardheidsschaal.

De hardheidsschaal: Zachte tot harde matras

De hardheid van matrassen wordt gewoonlijk ingedeeld op een schaal van zacht tot stevig. Deze schaal helpt consumenten bij het bepalen van de mate van ondersteuning die een matras biedt. Het begrijpen van de verschillende niveaus op deze schaal is cruciaal voor mensen die verlichting zoeken bij rugpijn. De schaal loopt meestal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor de zachtste en 10 voor de stevigste. Laten we eens kijken hoe de verschillende hardheidsniveaus de rugpijn kunnen beïnvloeden.

Zachte matrassen (1-3)

 • Zachte matrassen geven een luxueus gevoel en zorgen voor een betere contourvorming.
 • Ze kunnen geschikt zijn voor mensen met een lichter lichaamsgewicht.
 • Teveel doorzakken kan echter resulteren in een onjuiste uitlijning van de wervelkolom, waardoor rugpijn bij sommige mensen kan verergeren.

Middel zachte matrassen (4-6)

 • Streven naar een perfecte balans tussen contouren en ondersteuning.
 • Ideaal voor zijslapers, omdat ze een zekere mate van doorzakking bieden met behoud van een goede uitlijning van de wervelkolom.
 • Niet aan te raden voor mensen met chronische rugpijn, vooral degenen die op hun rug of buik slapen, omdat ze mogelijk niet voldoende ondersteuning bieden.

Middelzware matrassen (7-8)

 • Bieden een ondersteunend oppervlak met minimale doorzakking.
 • Over het algemeen aanbevolen voor rugslapers omdat ze een meer neutrale uitlijning van de wervelkolom bevorderen.
 • Kan helpen om het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, waardoor drukpunten die bijdragen aan rugpijn worden verminderd.

Harde matrassen (9-10)

 • Bieden optimale ondersteuning met minimale contouren.
 • Ideaal voor mensen die rugpijn hebben, vooral als ze op hun rug of buik slapen.
 • Zijslapers kunnen ze echter te stijf vinden, wat ongemak veroorzaakt.

Persoonlijke keuze

Het kiezen van de juiste hardheid vereist een zorgvuldige afweging van persoonlijke voorkeuren en slaapgewoonten. Verschillende factoren, waaronder lichaamsgewicht, slaaphouding en bestaande rugaandoeningen, spelen een rol bij het bepalen van de ideale hardheid. Voor mensen met rugpijn is het raadzaam om:

 • Experimenteer met verschillende hardheidsniveaus om de meest comfortabele en ondersteunende optie te ontdekken.
 • Besteed veel aandacht aan de uitlijning van de wervelkolom en de drukverdeling.
 • Voorrang te geven aan individueel comfort boven algemene aanbevelingen voor stevigheid.

Samengevat is er geen pasklare oplossing als het gaat om het kiezen van een matras met een bepaalde hardheid om rugpijn te verlichten. De ideale hardheid varieert afhankelijk van individuele factoren. Hoewel een medium stevig matras vaak wordt aanbevolen vanwege de balans tussen ondersteuning en comfort, spelen persoonlijke voorkeuren een cruciale rol. Mensen met rugpijn moeten bij voorkeur kiezen voor een matras dat de juiste uitlijning van de wervelkolom bevordert en voldoende ondersteuning biedt, zodat ze rustig en pijnloos kunnen slapen.


Hoe weet ik of mijn matras mijn rugpijn veroorzaakt ?

Rugpijn is een veel voorkomende klacht en hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn, kan je matras een factor zijn die hieraan bijdraagt. Hier zijn enkele tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat je matras je rugpijn veroorzaakt of verergert.

Wakker worden met rugpijn door jouw matras

Een van de meest veelzeggende tekenen dat je matras de bron van je rugpijn kan zijn, is als je na een nacht slapen wakker wordt met pijn. Als je pijn afneemt naarmate de dag vordert, suggereert dit dat je slaapomgeving de boosdoener kan zijn. Een matras dat niet de juiste ondersteuning biedt, kan leiden tot een slechte slaaphouding, overbelaste spieren en het niet in lijn houden van de wervelkolom, wat allemaal kan bijdragen aan rugpijn.

Verhoogde pijn na het veranderen van slaaphouding

Als het veranderen van slaaphouding leidt tot een toename van pijn, kan je matras de schuldige zijn. Een goede matras moet geschikt zijn voor verschillende slaaphoudingen door voldoende ondersteuning te bieden. Als je merkt dat bepaalde posities pijn veroorzaken, kan dit erop wijzen dat je matras niet de ondersteuning biedt die je lichaam nodig heeft om een gezonde slaaphouding te behouden.

De leeftijd van de matras

De levensduur van een matras hangt af van de kwaliteit, hoe je het verzorgt en hoeveel het gebruikt, maar een goede vuistregel is om het elke 7-10 jaar te vervangen. Een oud matras heeft de neiging om zijn stevigheid te verliezen en op bepaalde plekken door te zakken, wat leidt tot ongelijke ondersteuning van je lichaam. Als je matras oud is en je rugpijn hebt, is het misschien tijd om vervanging te overwegen.

Ongemakkelijke drukpunten

Een te stevig matras kan te veel druk uitoefenen op je drukpunten (heupen, schouders en knieën), wat leidt tot ongemak en pijn. Omgekeerd kan een te zacht matras onvoldoende ondersteuning bieden, waardoor je lichaam in het matras wegzakt en je ruggengraat onnatuurlijk kromt. Beide scenario’s kunnen leiden tot rugpijn of deze verergeren.

Alergieën of astma

Hoewel niet direct gerelateerd aan rugpijn, kan een oud matras na verloop van tijd allergenen zoals huisstofmijt en schimmel ophopen. Deze allergenen kunnen allergieën en astma veroorzaken of verergeren, wat je slaap kan verstoren en indirect kan bijdragen aan rugpijn doordat je in ongemakkelijke houdingen slaapt.

Kortom, hoewel er veel mogelijke oorzaken van rugpijn zijn, kan je matras zeker een belangrijke rol spelen. Als je een van deze tekenen of symptomen ervaart, kan het de moeite waard zijn om te overwegen of een nieuwe matras kan helpen om je ongemak te verlichten. Vergeet niet advies te vragen aan een zorgverlener als je rugpijn aanhoudt of verergert.


Matras voor rugpijn | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

eigenschappen moet je zoeken in een matras voor rugpijn