Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen ?

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen?

Om te bepalen hoe vaak je je matras moet vervangen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Elk matras is uniek en de levensduur hangt af van het materiaal, de kwaliteit en hoe je het verzorgt.

 • Materiaalsoort: Het materiaal van je matras kan de duurzaamheid aanzienlijk beïnvloeden. Matrassen van traagschuim gaan bijvoorbeeld langer mee dan hun tegenhangers van lagere kwaliteit. Hoogwaardige traagschuimmatrassen kunnen ongeveer acht jaar comfortabel liggen, terwijl matrassen van mindere kwaliteit na ongeveer vijf jaar aan vervanging toe zijn.
 • Gebruiksfrequentie: De gebruiksfrequentie speelt ook een cruciale rol. Als je je matras dagelijks gebruikt, kan het sneller verslijten dan een logeerbed dat slechts af en toe wordt gebruikt. Over het algemeen moet een matras dat regelmatig gebruikt wordt om de 7 tot 10 jaar vervangen worden.
 • Comfortabel: Jouw comfort is van het grootste belang. Ongeacht de leeftijd, als een matras niet meer comfortabel aanvoelt en niet de ondersteuning biedt die je nodig hebt, is het tijd om hem te vervangen. Als je ouder wordt en je lichaam verandert, kan het zijn dat je matras niet meer aan je behoeften voldoet.
 • Fysieke staat: Controleer op zichtbare tekenen van slijtage. Als je matras bobbels, verzakkingen of spiraaltjes heeft die je door de stof heen kunt voelen, is dat een duidelijk teken dat je een nieuwe matras nodig hebt.
 • Slaapkwaliteit: Als je geen goede nachtrust hebt, kan het aan je matras liggen. Als je merkt dat je wakker wordt met pijntjes of je slaapt beter in andere bedden, dan is het misschien tijd voor verandering.
 • Hygiëne: Matrassen kunnen na verloop van tijd allergenen, huisstofmijt en bedwantsen herbergen. Als je je matras al een aantal jaar hebt en last hebt van allergieën, kan het vervangen van je matras helpen om deze symptomen te verlichten.
 • Omgevingsfactoren: Factoren zoals vochtigheid en temperatuur kunnen de levensduur van je matras beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld in een vochtig klimaat woont, kan je matras sneller verslijten door vochtopname.

Hoewel er geen pasklaar antwoord is, is de algemene richtlijn om je matras elke 6 tot 10 jaar te vervangen. Dit hangt echter af van verschillende factoren zoals de kwaliteit, het gebruik en je persoonlijke comfort. Onthoud altijd dat een goede matras de sleutel is tot een goede nachtrust.

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen

Wat zijn tekenen dat ik een nieuwe matras nodig heb?

Het juiste moment vinden om je matras te vervangen kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat je misschien een nieuwe matras nodig hebt:

 • Pijnlijk wakker worden: Als je constant wakker wordt met stijfheid, pijn of een gevoel van pijn, kan dit een indicatie zijn dat je matras zijn ondersteuning heeft verloren. Een goede matras moet zich aanpassen aan je lichaam en de uitlijning van je ruggengraat ondersteunen. Als dat niet lukt, kan dat leiden tot ongemak.
 • Zichtbare tekenen van slijtage: Na verloop van tijd kunnen matrassen zichtbare tekenen van slijtage vertonen. Dit kan doorhangen, bobbels of putjes zijn op de plek waar je slaapt. Deze tekenen wijzen er vaak op dat de matras niet langer de ondersteuning biedt die nodig is voor een goede nachtrust.
 • Verergering van allergieën of astma: Oude matrassen kunnen een broedplaats worden voor huisstofmijt, waardoor allergieën en astma kunnen verergeren. Als je merkt dat je symptomen toenemen, is het misschien tijd om een nieuw matras te overwegen.
 • De matras is meer dan 8 jaar oud: De meeste matrassen hebben een levensduur van ongeveer 8 tot 10 jaar. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het type matras, hoe goed het wordt onderhouden en individuele slaapbehoeften. Als je matras voorbij deze leeftijd is, is het de moeite waard om te evalueren of het nog steeds het comfort en de ondersteuning biedt die je nodig hebt.
 • Je hebt het warm: Sommige matrassen, vooral die van traagschuim, kunnen warmte vasthouden. Als je warm en zweterig wakker wordt, kan dat aan je matras liggen.
 • Lawaai van de matras: Als je matras lawaai begint te maken, kan dat een teken zijn dat de veren gebroken zijn of het begeven. Lawaai kan je slaap verstoren en duidt op een verslechtering van je matras.
 • Slechte geur: Na verloop van tijd kan je matras zweet, dode huidcellen en andere lichaamsvloeistoffen ophopen, wat leidt tot een slechte geur. Regelmatig schoonmaken kan helpen, maar als de geur aanhoudt, is het misschien tijd voor vervanging.
 • Toename van allergiesymptomen: Op oude matrassen kunnen zich stof, schimmel en mijten ophopen, die allemaal allergieën kunnen veroorzaken. Als je een toename van je allergiesymptomen hebt opgemerkt, kan het aan je matras liggen.

Onthoud dat een goede matras essentieel is voor een goede nachtrust en algehele gezondheid. Als je een van deze symptomen hebt, is het misschien tijd om te investeren in een nieuw matras.


Hoe onderhoud je een matras goed?

Een matras is een langetermijninvestering die de juiste verzorging en onderhoud nodig heeft om lang mee te gaan. Met regelmatig onderhoud kan een matras jarenlang comfort en ondersteuning bieden. Deze gids leidt je door de verschillende stappen die nodig zijn om een matras te onderhouden, van schoonmaken tot draaien en alles daar tussenin.

Het reinigen van je beddengoed

De eerste stap in matrasonderhoud is het schoonhouden van je beddengoed. Regelmatig je beddengoed wassen, inclusief lakens en dekens, kan voorkomen dat zweet, oliën en allergenen in je matras sijpelen. Het is ook aan te raden om een matrasbeschermer te gebruiken die je matras niet alleen vrij van vlekken houdt, maar ook de levensduur verlengt.

Ontgeuren en opfrissen van je matras

Na verloop van tijd kunnen matrassen geuren absorberen en gaan ruiken. Een eenvoudige manier om je matras te ontgeuren is door er elke zes maanden zuiveringszout overheen te strooien. Dit helpt om nare geurtjes te absorberen en je matras fris te laten ruiken. Nadat je de zuiveringszout hebt aangebracht, laat je het een paar uur zitten voordat je het wegzuigt.

Roteren en keren

Een ander cruciaal aspect van matrasonderhoud is draaien en keren. Als je matras eenzijdig is, draai hem dan maandelijks om voor een gelijkmatige slijtage. Als het tweezijdig is, draai en keer het dan om de zes maanden. Dit voorkomt doorzakken en verlengt de levensduur van je matras.

Het ondersteund houden van je matras

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je matras goed ondersteund wordt. Een goede bedombouw of fundering kan voorkomen dat je matras doorzakt of voortijdig wegzakt. Zorg ervoor dat je de toestand van je bedframe of fundering regelmatig controleert en vervang deze indien nodig.

Voorkom veelvoorkomende activiteiten die je matras beschadigen

Bepaalde activiteiten kunnen je matras beschadigen en de levensduur verkorten. Dit zijn onder andere stuiteren op het bed en eten in bed. Stuiteren kan de interne structuur van de matras beschadigen, terwijl eten in bed kan leiden tot morsen en vlekken.

Diep reinigen van je matras

Ondanks regelmatig onderhoud kan je matras af en toe een dieptereiniging nodig hebben. Dit houdt in dat je de bovenkant en zijkanten van je matras stofzuigt, vlekken schoonmaakt met een mild reinigingsmiddel en deppen met een schone doek. Voor een grondige schoonmaak kun je ook een professionele matrasreinigingsdienst inhuren.

Conclusie

Het onderhouden van een matras kan wat moeite kosten, maar de voordelen zijn het meer dan waard. Een goed onderhouden matras gaat niet alleen langer mee, maar zorgt ook voor een schonere, gezondere slaapomgeving. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je matras jarenlang in goede staat blijft.


Matras | Prijzen & advies:

Stap 1 van 2

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen