Hoe kies je een goede matras voor de rug ?

Een goede matras voor de rug 

Bij het kiezen van een matras voor rugpijn is het belangrijk om prioriteit te geven aan ondersteuning en drukverlichting. Zoek naar matrassen met een goede balans tussen stevigheid en demping, want dit kan helpen de druk op de ruggengraat te verlichten en de rug goed te ondersteunen.

 • Houd rekening met je favoriete slaaphouding: Je favoriete slaaphouding speelt een rol bij het bepalen van het type matras dat geschikt is voor je rug. Zijslapers kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij een iets zachter matras dat beter aansluit en de druk op de heupen en schouders verlicht. Rugslapers vinden een medium stevig matras misschien meer ondersteunend, terwijl buikslapers misschien een steviger matras nodig hebben om de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden.
 • Let op de juiste uitlijning van de wervelkolom: Een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen is cruciaal voor een gezonde rug. Een matras dat een neutrale uitlijning van de wervelkolom bevordert, kan rugpijn helpen verlichten. Zoek naar matrassen die voldoende ondersteuning bieden aan de natuurlijke rondingen van je wervelkolom, zodat je hoofd, nek en heupen goed uitgelijnd zijn.
 • Houd rekening met je lichaamsgewicht: Je lichaamsgewicht kan ook invloed hebben op de keuze van een matras voor rugpijn. Zwaardere mensen hebben misschien een steviger matras nodig om niet te diep in bed weg te zakken, terwijl lichtere mensen zachtere matrassen comfortabeler vinden. Het is belangrijk om een matras te kiezen die je gewicht voldoende ondersteunt en gelijkmatig verdeelt.
 • Test de matras voordat je hem koopt: Probeer indien mogelijk verschillende matrassen uit voordat je tot aankoop overgaat. Ga minstens 15 minuten op het matras liggen om het comfort en de ondersteuning te voelen. Let op hoe je rug aanvoelt gedurende deze tijd en let op specifieke gebieden van pijn of ongemak.
 • Ontdek verschillende matrastypes: Traagschuim en latex matrassen worden vaak aanbevolen voor mensen met rugpijn. Matrassen van traagschuim vormen zich naar het lichaam en bieden uitstekende ondersteuning en drukverlichting. Latex matrassen bieden vergelijkbare voordelen en staan bekend om hun duurzaamheid en goede respons. Het is echter belangrijk om te weten dat persoonlijke voorkeur een rol speelt en dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt.
 • Houd rekening met je budget: Het kiezen van een matras voor rugpijn hoeft niet veel geld uit te geven. Bepaal een budget en zoek naar opties binnen dat bereik. Er zijn kwaliteitsmatrassen verkrijgbaar voor verschillende prijzen, dus het is mogelijk om een geschikte optie te vinden die binnen je budget past.

Onthoud dat het kiezen van de juiste matras voor rugpijn een persoonlijke beslissing is, en dat wat werkt voor de één misschien niet werkt voor de ander. Het is altijd aan te raden om een zorgprofessional of fysiotherapeut te raadplegen voor persoonlijk advies op basis van jouw specifieke behoeften en aandoening.

Hoe kies je een goede matras voor de rug

Welke matras materialen zorgen voor de beste ondersteuning van de rug ?

Innerspring Spiralen

 • Matrassen met binnenvering zijn al vele jaren een geliefde optie en staan bekend om hun uitzonderlijke ondersteuning en lange levensduur.
 • Deze matrassen hebben spiralen die snel reageren en een uitstekende ondersteuning bieden, waarbij het gewicht van het lichaam gelijkmatig wordt verdeeld.
 • De dikte van de spiraal speelt een cruciale rol – een lagere dikte betekent dikkere en stevigere spiraal, wat uiteindelijk de ondersteuning verbetert.

Traagschuim

 • Matrassen van traagschuim passen zich aan het lichaam aan en bieden persoonlijke ondersteuning die de wervelkolom op één lijn brengt en drukpunten verlicht.
 • Traagschuim met hoge dichtheid is bijzonder effectief in het bieden van duurzame ondersteuning en het behouden van de natuurlijke kromming van de wervelkolom.
 • Dit materiaal vormt zich naar het lichaam, bevordert een goede uitlijning van de wervelkolom en vermindert de kans op rugpijn.

Latex 

 • Latex matrassen staan bekend om hun uitzonderlijke reactievermogen en hun vermogen om optimale ondersteuning te bieden voor verschillende lichaamsgewichten en slaaphoudingen.
 • Natuurlijke latex is afkomstig van rubberbomen en biedt een duurzame en milieuvriendelijke keuze die na verloop van tijd een betrouwbare ondersteuning biedt.
 • Dankzij de inherente veerkracht voorkomen latex matrassen dat ze doorzakken, waardoor een goede uitlijning van de wervelkolom wordt gegarandeerd en rugklachten worden verlicht.

Hybride opbouw

 • Hybride matrassen combineren een mix van materialen, waaronder binnenveringsspiralen, traagschuim of latex, om de voordelen van elk te benutten.
 • De spiraalveren zorgen voor optimale ondersteuning, terwijl het traagschuim of de latex lagen zorgen voor omlijnend comfort.
 • Deze combinatie is geschikt voor verschillende slaapvoorkeuren en lichaamstypen en biedt een goed afgeronde benadering van rugondersteuning.

Polyschuim

 • Polyfschuim, ook bekend als polyurethaanschuim, is een populaire keuze in de matrasbouw vanwege de betaalbaarheid en veelzijdigheid.
 • Hoewel polyschuim met een hoge dichtheid een goede ondersteuning biedt, reageert het niet altijd even snel en duurzaam als andere materialen.
 • Hoewel het niet zo gespecialiseerd is als traagschuim of latex, biedt polyfoam toch een ondersteunend slaapoppervlak.

Schuim met gel

 • Bepaalde matrassen maken gebruik van schuim met gel om de verkoelende eigenschappen te verbeteren en een aangename slaaptemperatuur te garanderen.
 • Traagschuim met gel combineert bijvoorbeeld de voordelen van traagschuim met een verbeterde warmteafvoer.
 • Hoewel de nadruk ligt op temperatuurregulatie, bieden deze matrassen vaak toch voldoende ondersteuning voor de rug.

Individuele voorkeuren bepalen wat een goede matras voor de rug is

 • Het ideale matras voor rugondersteuning verschilt uiteindelijk van individu tot individu, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, slaaphouding en persoonlijke comfort voorkeuren.
 • Het is aan te raden om verschillende materialen en constructies uit te proberen om de meest geschikte optie voor jouw specifieke behoeften te bepalen.
 • Daarnaast speelt de stevigheid van de matras, die onafhankelijk is van de materialen, een cruciale rol bij de juiste ondersteuning van je rug.

Welke dikte van de matras is het beste tegen rugpijn ?

Ideale matrasdikte: De ideale dikte van een matras kan variëren afhankelijk van individuele behoeften, maar over het algemeen wordt een matras met een dikte tussen 10 en 12 inch beschouwd als een goede balans tussen comfort en ondersteuning. Deze dikte is vaak effectief bij het ondersteunen van de natuurlijke kromming van de rug en het voorkomen van een verkeerde uitlijning van de wervelkolom.

 • Rugslapers: Voor mensen die op hun rug slapen, wordt meestal een matrasdikte van 10 tot 12 inch aanbevolen. Dit bereik kan helpen om de natuurlijke kromming van de ruggengraat te ondersteunen, wat belangrijk is voor het behouden van een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen. Slapen op een matras dat dit niveau van ondersteuning biedt, kan het risico op rugpijn minimaliseren.
 • Matras Samenstelling: Het is ook belangrijk om rekening te houden met de samenstelling van het matras. Een gemiddeld matras is tussen de 9-14 inch dik, met een comfortlaag van ten minste 2-3 inch en een bodem van ten minste 6-8 inch. Deze combinatie kan helpen om de juiste hoeveelheid ondersteuning en comfort te bieden voor de meeste mensen.
 • Standaard matrassen: Voor mensen die last hebben van rugpijn zijn matrassen met een standaard profiel tussen de 8 en 12 inch vaak een goede keuze. Deze matrassen voelen meestal medium stevig aan, wat de nodige ondersteuning voor de rug kan bieden terwijl ze ook comfortabel genoeg zijn om op te slapen.
 • Slanke matrassen: Slanke matrassen, die ergens tussen de 5-8 inch dik zijn, kunnen optimaal zijn voor dunne, korte volwassenen of mensen die slecht ter been zijn. Deze bieden echter mogelijk niet voldoende ondersteuning voor mensen met rugpijn.
 • Rekening houden met rugpijn: Mensen met rugklachten moeten over het algemeen slapen op een matras met een hoogte van 6-8 inch. De beste matrasdikte voor jou kan echter alleen jij bepalen, dus het is belangrijk om bij het kiezen van een matras goed na te denken over je comfort- en ondersteuningsbehoeften.
 • Hardheidsniveau: De stevigheid van de matras kan ook een belangrijke rol spelen bij het verlichten van rugpijn. Een matras met een gemiddelde stevigheid kan comfortabeler zijn omdat de schouders en heupen iets kunnen inzinken, waardoor de wervelkolom beter ondersteund wordt. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan een steviger matras voor rugondersteuning. Het is cruciaal om een matras te kiezen die past bij je comfortvoorkeuren en die de nodige ondersteuning biedt voor een goede uitlijning van de wervelkolom.

Waar koop ik een goede matras ?

De aanschaf van een kwaliteitsmatras is een investering in je gezondheid en welzijn. Het gaat niet alleen om het kopen van een product; het gaat om het garanderen van een goede nachtrust, die je dagelijks leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Op verschillende plaatsen kun je kiezen uit een groot aantal opties, zowel online als offline. Dit artikel leidt je door een aantal van de beste platforms waar je een goede matras kunt kopen, zonder specifieke merken te noemen.

Fysieke winkels

Voor wie de voorkeur geeft aan een praktische aanpak, zijn fysieke winkels een geweldige plek om te beginnen. Deze winkels hebben vaak verschillende matrassen uitgestald, zodat klanten ze kunnen uitproberen voordat ze tot aankoop overgaan. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die niet zeker weten welk type matras hun voorkeur heeft of voor mensen met specifieke lichamelijke behoeften die een bepaald niveau van stevigheid of ondersteuning nodig hebben.

Online verkopers

Met de komst van technologie zijn online retailers steeds populairder geworden vanwege hun gemak en uitgebreide assortiment. Deze platforms bieden gedetailleerde beschrijvingen, reviews van klanten en vaak een proefperiode. Dit betekent dat je de matras thuis kunt uitproberen en als je niet tevreden bent, terugsturen met een minimum aan gedoe.

Warenhuizen

Warenhuizen zijn een ander traditioneel platform waar je een ruime keuze aan matrassen kunt vinden. Deze winkels hebben meestal verschillende huishoudelijke artikelen, waaronder matrassen van verschillende merken. Het voordeel is dat je verschillende merken onder één dak kunt vergelijken.

goede matras voor de rug vinden in discount winkels 

Discount winkels kunnen een uitstekende optie zijn voor mensen met een kleiner budget. Deze winkels verkopen matrassen vaak tegen een lagere prijs, waardoor ze toegankelijker zijn voor een groter aantal klanten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de lage prijs niet ten koste gaat van de kwaliteit van het matras.

Gespecialiseerde winkels

Gespecialiseerde winkels richten zich alleen op slaap gerelateerde producten en bieden een uitgebreid assortiment matrassen. Het personeel in deze winkels heeft vaak meer kennis over de producten en kan waardevol advies geven op basis van je slaapgewoonten en voorkeuren.

Direct van de fabrikant

Tot slot kan rechtstreeks bij de fabrikant kopen ook een goede optie zijn. Dit elimineert de tussenpersoon, waardoor de kosten mogelijk lager uitvallen. Fabrikanten hebben vaak zowel fysieke showrooms als online winkels, wat klanten flexibiliteit biedt.

Concluderend zijn er meerdere platforms beschikbaar voor het kopen van een goede matras. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en specifieke behoeften. Het is cruciaal om grondig onderzoek te doen en de matras eventueel uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.


Goede matras voor de rug vind je hier | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Kan een matras te stevig zijn voor een pijnlijke rug