Wat veroorzaakt lage rugpijn net boven de billen ?

Lage rugpijn net boven de billen

Een van de meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn boven de billen is een verrekking van de spieren of gewrichtsbanden in dit gebied. Dit kan het gevolg zijn van zwaar tillen, een plotselinge onhandige beweging of chronische overbelasting, zoals bij mensen die lange tijd zitten zonder goede ondersteuning voor de rug. Een goede matras helpt om rugpijn te voorkomen. Hier nog enkele oorzaken: 

 • Disfunctie van het SI-gewricht: Het SI-gewricht verbindt de wervelkolom met de heupen en een disfunctie in dit gewricht kan lage rugpijn en/of pijn in de benen veroorzaken. Aandoeningen zoals artritis en zwangerschap kunnen ontsteking en pijn in dit gewricht veroorzaken, wat leidt tot ongemak boven de billen.
 • Ischias: Ischias is een vorm van lage rugpijn die wordt veroorzaakt door irritatie van de heupzenuw, die van de onderrug naar de achterkant van elk been loopt. Wanneer deze zenuw geïrriteerd raakt, kan dit pijn veroorzaken die begint in de onderrug en doorloopt tot in de bil en het been.
 • Problemen met de tussenwervelschijven: Uitpuilende of gescheurde tussenwervelschijven in de wervelkolom kunnen ook leiden tot lage rugpijn. Deze schijven fungeren als kussens tussen de wervels en als ze aangetast zijn, kunnen ze druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen en pijn veroorzaken.
 • Artritis: Artritis is een andere mogelijke oorzaak van lage rugpijn boven de billen. Artrose kan de afbraak van kraakbeen tussen de gewrichten in je rug veroorzaken, wat leidt tot pijn en stijfheid. Reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte, kan ook de gewrichten in de rug aantasten en pijn veroorzaken.
 • Ankyloserende spondylitis: Ankyloserende spondylitis is een vorm van artritis die vooral de wervelkolom aantast. Het kan ontstekingen tussen de botten van de wervelkolom veroorzaken en in sommige gevallen kunnen deze botten vergroeien. Deze aandoening begint vaak met pijn in de onderrug en billen.
 • Andere oorzaken: Andere minder vaak voorkomende oorzaken van lage rugpijn zijn blaas/nierontsteking, endometriose, kanker, eierstokproblemen en aangeboren afwijkingen aan de wervelkolom. In deze gevallen is rugpijn meestal een symptoom van de onderliggende aandoening.
Wat veroorzaakt lage rugpijn net boven de billen

Kan een goede matras lage rugpijn minimaliseren ?

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen wereldwijd last van hebben. Een factor die kan bijdragen aan dit ongemak is de kwaliteit en het type matras waar mensen op slapen. Een goede matras kan lage rugpijn inderdaad minimaliseren, omdat het de nodige ondersteuning en comfort biedt die het lichaam nodig heeft tijdens het rusten. In dit artikel gaan we dieper in op hoe een geschikt matras rugpijn kan helpen verlichten, op welke eigenschappen je moet letten bij een goed matras en wat de voordelen zijn als je erin investeert.

De rol van matrassen bij rugpijn begrijpen

Een matras speelt een cruciale rol bij het handhaven van de uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen. Een te zacht of te stevig matras kan leiden tot een slechte slaaphouding en gespannen spieren en helpt niet om de natuurlijke kromming van de ruggengraat te behouden, wat allemaal kan bijdragen aan pijn in de onderrug. Aan de andere kant biedt een goede matras voldoende ondersteuning aan de onderrug, vermindert spierspanning en bevordert een betere slaapkwaliteit, waardoor rugpijn wordt geminimaliseerd.

Wat te zoeken in een goed matras?

Bij het kiezen van een matras tegen rugpijn spelen verschillende factoren een rol. Deze omvatten persoonlijk comfort, de mate van ondersteuning van de rug en de balans tussen comfort en ondersteuning. De matras moet stevig genoeg zijn om het lichaam te ondersteunen (vooral de onderrug), maar ook comfortabel genoeg om de rondingen van het lichaam te omsluiten. De sleutel is om een balans te vinden tussen comfort en ondersteuning die het beste werkt voor jouw lichaam.

Hardheidsniveaus en rugpijn

De stevigheid van een matras heeft een grote invloed op rugpijn. Een te stevige matras kan drukpunten veroorzaken en de ruggengraat uitlijnen, wat kan leiden tot rugpijn. Omgekeerd kan een te zachte matras onvoldoende ondersteuning bieden, waardoor de onderrug in de matras wegzakt, met een slechte houding en ongemak tot gevolg. Middelzware matrassen bieden vaak een goede balans tussen ondersteuning en comfort voor mensen met rugpijn.

Het belang van persoonlijk comfort

Persoonlijk comfort is een subjectieve factor, maar speelt een essentiële rol bij het omgaan met rugpijn. Als je niet comfortabel ligt op je matras, kun je de hele nacht liggen woelen en draaien, wat leidt tot een slechte slaapkwaliteit en verergering van rugklachten. Daarom is het cruciaal om een matras te kiezen dat je persoonlijk comfortabel vindt, omdat dit je helpt om beter te slapen en mogelijk rugpijn te minimaliseren.

De voordelen van een goed matras

Investeren in een goede matras heeft verschillende voordelen. Het kan een betere slaapkwaliteit bevorderen, helpen bij het behouden van een goede uitlijning van de wervelkolom, spierspanning verminderen en uiteindelijk lage rugpijn verlichten. Hoewel een goede matras alleen misschien niet alle gevallen van rugpijn kan oplossen, kan het aanzienlijk helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de algehele slaapgezondheid.

Een goede matras inderdaad lage rugpijn minimaliseren. Door de juiste balans van ondersteuning en comfort te bieden, een goede uitlijning van de wervelkolom te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren, kan een goede matras een waardevol hulpmiddel zijn bij het beheersen van lage rugpijn. Vergeet niet dat persoonlijk comfort cruciaal is, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om een matras te vinden die past bij je individuele behoeften en voorkeuren.


Wat zijn de voordelen van een goede matras voor je lage rugpijn ?

Een goede matras kan pijn in de onderrug aanzienlijk verlichten. Het biedt de nodige ondersteuning om je wervelkolom in een neutrale positie te houden, waardoor je rugspieren en -banden minder worden belast. Deze verlichting kan je slaapkwaliteit verbeteren en je helpen om frisser wakker te worden.

Bevordert de juiste uitlijning van de wervelkolom: Een matras met de juiste balans tussen comfort en ondersteuning kan een goede uitlijning van de wervelkolom bevorderen terwijl je slaapt. Dit is essentieel omdat een slechte houding tijdens het slapen pijn in de onderrug kan verergeren of zelfs veroorzaken.

 • Vermindert drukpunten: Matrassen van hoge kwaliteit zijn ontworpen om je lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen en zo drukpunten te verminderen. Als deze drukpunten worden verlicht, kan dat het ongemak verminderen en de ontwikkeling van lage rugpijn voorkomen.
 • Verbetert de slaapkwaliteit: Een comfortabel en ondersteunend matras kan je slaapkwaliteit verbeteren. Een goede slaap is cruciaal voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van de rug. Tijdens diepe slaapfases werkt je lichaam aan het herstel van spieren en weefsels, waaronder die in je rug.
 • Past zich aan uw lichaamsvorm aan: Sommige matrassen, zoals traagschuim, kunnen zich aanpassen aan de vorm van je lichaam. Hierdoor kan de matras gerichte ondersteuning bieden aan je onderrug, wat pijn helpt verlichten.
 • Biedt voldoende ondersteuning: Een goede matras biedt voldoende ondersteuning aan je onderrug, wat cruciaal is bij het voorkomen en beheersen van lage rugpijn. De mate van ondersteuning die je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van je slaaphouding en lichaamsgewicht.
 • Gezondheidsvoordelen op lange termijn: Investeren in een goede matras kan gezondheidsvoordelen op lange termijn opleveren. Chronische pijn in de onderrug kan je levenskwaliteit aantasten en tot andere gezondheidsproblemen leiden. Een goede matras kan helpen om deze pijn te beheersen, waardoor deze gezondheidsproblemen mogelijk worden voorkomen.

Samengevat speelt een goede matras een belangrijke rol bij het beheersen en voorkomen van lage rugpijn. Het biedt de nodige ondersteuning en comfort, bevordert een goede uitlijning van de wervelkolom, vermindert drukpunten en verbetert de slaapkwaliteit. Daarom is investeren in een goede matras een waardevolle beslissing voor je algehele gezondheid en welzijn.


Veroorzaakt ischias mijn lage rugpijn ?

Inzicht in ischias en pijn in de onderrug

Ischias is een term die symptomen van pijn, gevoelloosheid en/of zwakte beschrijft die uitstralen langs de heupzenuw van de onderrug naar de billen en het been. De medische term voor ischias is lumbale radiculopathie.

De ischiaszenuw en zijn functie

De heupzenuw is de grootste in het menselijk lichaam. Hij ontspringt uit verschillende zenuwen in de lage wervelkolom en loopt langs de achterkant van elk been. Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij het verbinden van het ruggenmerg met de been- en voetspieren.

Oorzaken van ischias

Ischias wordt meestal veroorzaakt door aandoeningen die druk uitoefenen op de ischiaszenuw, zoals een hernia, een bot spoor op de wervelkolom of wervelkanaalstenose, wat een vernauwing van de wervelkolom is. Het kan ook worden veroorzaakt door letsel aan of ontsteking van de zenuw zelf.

Symptomen van ischias

Het meest voorkomende symptoom van ischias is pijn in de onderrug die doorloopt in de heup en bil en in één been. De pijn kan sterk variëren, van een lichte pijn tot een scherp, branderig gevoel of ondraaglijk ongemak. Soms kan het aanvoelen als een schok of elektrische schok. Het kan erger zijn als je hoest of niest, en langdurig zitten kan de symptomen verergeren.

Hoe ischias lage rugpijn veroorzaakt

Hoewel ischias een symptoom is, kan het pijn in de onderrug veroorzaken door druk op of schade aan de heupzenuw. De plaats van de zenuwbeknelling is vaak in de onderrug, wat leidt tot pijn in dit gebied. De pijn kan dan uitstralen of langs de zenuw naar de billen en het been lopen.

Diagnose en behandeling van ischias

Als je symptomen van ischias ervaart, kan een zorgverlener een diagnose stellen door middel van een lichamelijk onderzoek en mogelijk beeldvormend onderzoek. Behandelingsopties variëren van zelfzorg en fysiotherapie tot medicijnen en mogelijk een operatie, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Samenvattend kan ischias inderdaad een oorzaak zijn van lage rugpijn door irritatie of beknelling van de heupzenuw. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle lage rugpijn ischias is en dat andere aandoeningen ook soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Als je last hebt van aanhoudende lage rugpijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een behandelplan.


Matras tegen lage rugpijn | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2


Wat veroorzaakt lage rugpijn net boven de billen