Hoe voorkom je huisstofmijt in matrassen ?

Huisstofmijt matras

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die goed gedijen in warme, vochtige omgevingen. Het zijn veel voorkomende bewoners van onze huizen, vooral in matrassen waar ze zich voeden met dode huidcellen. Hoewel ze voor velen onschadelijk zijn, kunnen huisstofmijten allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Hier zijn enkele bewezen strategieën om huisstofmijt in matrassen te voorkomen.

Zin in een matras tegen huisstofmijt ?

Regelmatig schoonmaken

 • Was je beddengoed in heet water: Huisstofmijt kan niet overleven bij hoge temperaturen. Daarom kan het regelmatig wassen van je beddengoed in heet water ze effectief elimineren. Het is aan te raden om dit wekelijks of ten minste elke twee weken te doen.

Hoge hitte behandeling

 • Droog je beddengoed bij hoge temperaturen: Na het wassen kun je overwegen om je beddengoed minstens 15 minuten te drogen in een droger op hoge temperatuur. Deze extra stap zorgt ervoor dat alle overgebleven huisstofmijten worden verwijderd.

Gebruik van beschermende omhulsels

 • Bescherm je matras en kussens: Het gebruik van hoogwaardige, volledig omsloten matras- en kussenhoezen met rits kan een barrière vormen die voorkomt dat huisstofmijten deze artikelen binnendringen. Zorg ervoor dat deze hoezen speciaal ontworpen zijn om huisstofmijt te voorkomen.

Dagelijks onderhoud

 • Stofzuig je matras regelmatig: Regelmatig je matras stofzuigen, het beste met een stofzuiger met HEPA-filter, kan helpen om de huisstofmijtpopulatie te verminderen. Het is aan te raden om je matras wekelijks of tweewekelijks te stofzuigen.

Het juiste beddengoed

 • Kies lakens of dekbedovertrekken met een hoge draadtelling: Materialen met een hoger aantal draden hebben een strakkere weving, waardoor het voor huisstofmijten moeilijk is om binnen te dringen. Denk ook aan materialen die gemakkelijk te wassen en te drogen zijn op hoge temperaturen.

Temperatuur- en vochtigheidsregeling

 • Zorg voor een koele en droge omgeving: Huisstofmijt gedijt goed in warme, vochtige omstandigheden. Door je slaapkamer koel en droog te houden, creëer je een omgeving die minder bevorderlijk is voor huisstofmijt.

Blootstelling aan allergenen beperken

 • Houd huisdieren uit je bed: Huisdieren kunnen huisstofmijt bij zich dragen en bijdragen aan hun voedselvoorraad (dode huidcellen). Door huisdieren uit je bed te houden, verklein je de kans op een huisstofmijt plaag.

Het voorkomen van huisstofmijt in matrassen vereist een combinatie van regelmatig schoonmaken, het gebruik van beschermende omhulsels, het kiezen van geschikt beddengoed, het regelen van de kamertemperatuur en -vochtigheid en het beperken van de blootstelling aan allergenen. Door deze stappen te volgen kun je een gezondere slaapomgeving creëren en het risico op huisstofmijtgerelateerde allergieën verminderen.

Hoe voorkom je huisstofmijt in matrassen ?

Hoe weet ik of mijn matras huisstofmijt bevat ?

Huisstofmijten herkennen: Huisstofmijten zijn onzichtbaar met het blote oog vanwege hun kleine formaat, vaak minder dan 0,3 millimeter. Ze gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, waarbij matrassen een favoriete habitat zijn. Hun aanwezigheid ontdekken kan ingewikkeld zijn, maar er zijn enkele tekenen waar je op kunt letten.

 • Allergische reacties: Een van de meest voorkomende aanwijzingen voor huisstofmijt zijn de allergische symptomen die ze veroorzaken. Deze kunnen bestaan uit tranende ogen, loopneus, niezen, keelpijn, ademhalingsproblemen, huidproblemen en verergering van astma. Als je deze symptomen vooral ervaart als je in bed ligt of direct na het ontwaken, dan kan dit wijzen op een huisstofmijt probleem.
 • Zichtbare symptomen: Hoewel huisstofmijten zelf niet met het blote oog te zien zijn, kunnen hun uitwerpselen en dode lichamen dat wel zijn. Je kunt een fijne, stof achtige substantie op je matras zien, wat kan duiden op hun aanwezigheid. Het gebruik van een vergrootglas kan helpen bij het herkennen van deze tekenen.
 • Vaak niezen en hoesten: Als je merkt dat je vaker niest of hoest, vooral als je in bed ligt of net wakker bent, kan het komen door huisstofmijt. Nadruppelen, een loopneus of verstopte neus, jeukende ogen en een rode, jeukende huid zijn ook veel voorkomende symptomen.
 • Astma symptomen: Voor mensen met astma kan huisstofmijt de symptomen verergeren. Als je merkt dat je meer moeite hebt met ademhalen, een piepende ademhaling of benauwdheid in je slaapkamer, is het mogelijk dat er huisstofmijt aanwezig is.
 • Onverklaarbare huidproblemen: Sommige mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals uitslag, eczeem of jeuk als gevolg van een huisstofmijtplaag. Als deze aandoeningen ’s nachts of ’s ochtends aanhouden of verergeren, kan dat een teken zijn van huisstofmijt in je matras.
 • Slaapkwaliteit: Huisstofmijt kan de kwaliteit van je slaap verstoren. Als je last hebt van onverklaarbare vermoeidheid, rusteloosheid tijdens het slapen of moeite hebt om in slaap te vallen, kan dat te wijten zijn aan deze vervelende beestjes.

Hoewel het moeilijk is om huisstofmijten te zien, kunnen hun effecten op je gezondheid en welzijn merkbaar zijn. Als je een huisstofmijt plaag vermoedt, is het raadzaam om je matras grondig schoon te maken en een schone, droge omgeving te handhaven om hun groei te ontmoedigen.


Zijn matrassen tegen huisstofmijt effectief ?

Als het gaat om het bestrijden van huisstofmijtallergieën, is het gebruik van anti-huisstofmijt matrassen en hoezen een onderwerp van interesse. Deze producten zijn ontworpen om de blootstelling aan allergenen te verminderen, maar hun effectiviteit kan variëren.

Huisstofmijt begrijpen

Huisstofmijten zijn kleine beestjes die gedijen in warme, vochtige omgevingen zoals onze huizen. Ze voeden zich met dode huidcellen en komen vaak voor in beddengoed, gestoffeerde meubels en tapijten. Voor sommige mensen kan blootstelling aan huisstofmijt allergische reacties veroorzaken, zoals niezen, jeuk, tranende ogen en ademhalingsproblemen.

De rol van anti-stofmijt matrassen

Anti-stofmijt matrassen en matrashoezen zijn ontworpen om een barrière te vormen tussen de slaper en de huismijt. Ze zijn vaak gemaakt van dicht geweven stof of bevatten materialen die huisstofmijten onherbergzaam vinden. Het idee is om het niveau van huisstofmijtallergenen in de slaapomgeving te verminderen, waardoor de ernst van allergische reacties afneemt.

De effectiviteit van anti-stofmijtmatrassen

De effectiviteit van anti-stofmijt matrassen en hoezen kan variëren. Sommige onderzoeken en rapporten hebben een vermindering van het allergeenniveau van huisstofmijt en een vermindering van het gebruik van astmamedicijnen bij het gebruik van deze producten gevonden. Andere rapporten suggereren echter dat ze niet effectief zijn in het verlichten van allergieën. Het is goed om te weten dat deze producten de blootstelling aan huisstofmijt wel kunnen verminderen, maar niet volledig kunnen elimineren.

Overwegingen voor mensen met allergieën

Hoewel matrassen en hoezen tegen huisstofmijt een rol kunnen spelen bij het beheersen van huisstofmijtallergieën, zijn ze slechts één stukje van de puzzel. Regelmatig schoonmaken, stofzuigen en beddengoed wassen in heet water kan ook helpen om de huisstofmijtpopulatie te verminderen. Bovendien kan het beheersen van de luchtvochtigheid in je huis de omgeving minder gastvrij maken voor huisstofmijt.

Mogelijke nadelen

Een mogelijk nadeel van anti-huisstofmijt matrassen en hoezen is dat ze vaak behandeld worden met synthetische chemicaliën om ze resistent te maken tegen huisstofmijt en bacteriën. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn, vooral voor mensen die er gevoelig of allergisch voor zijn.

Kortom, anti-huisstofmijt matrassen en hoezen kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij het beheersen van huisstofmijtallergieën. De effectiviteit kan echter variëren en ze moeten worden gebruikt als onderdeel van een bredere strategie om de blootstelling aan huisstofmijt te verminderen. Het is altijd het beste om te overleggen met een zorgverlener of allergoloog om een persoonlijke aanpak te bedenken voor het omgaan met allergieën.


Welke materialen stoten huisstofmijt af ?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die bij sommige mensen veel ongemak en allergische reacties kunnen veroorzaken. Ze gedijen het best in warme, vochtige omgevingen en worden vaak aangetroffen in matrassen. Welke matras materialen kunnen helpen om deze ongewenste gasten te weren? Laten we ons eens in de materie verdiepen.

De rol van matras hoezen

Een van de eerste verdedigingslinies tegen huisstofmijt is het gebruik van matras hoezen. Deze hoezen, vaak gemaakt van plastic of vinyl, zijn ontworpen om allergenen in te sluiten en te voorkomen dat je ze inademt tijdens het slapen. Ze dienen als een fysieke barrière tussen jou en de huisstofmijt, waardoor de blootstelling aan deze allergenen effectief wordt verminderd.

De kracht van latex

Latex is een materiaal dat bekend staat om zijn hypoallergene eigenschappen. Een latex matras bevat allergeenbestendige materialen die micro-organismen zoals allergenen, pollen, huisstofmijt en bedwantsen weghouden. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor mensen die de aanwezigheid van huisstofmijt in hun slaapomgeving willen minimaliseren.

Natuurlijk katoen en polyurethaan

Natuurlijk katoen en polyurethaan zijn twee andere materialen waarvan bekend is dat ze huisstofmijt afstoten. Deze materialen zijn niet alleen allergeen werend, maar hebben ook een kleinere ecologische voetafdruk dan synthetische materialen, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.

Allergievrije materiaalopties

Er zijn ook allergievrije materialen die speciaal ontworpen zijn om de huisstofmijtplaag te beperken. Dit zijn onder andere polyester en witte vezels (synthetisch). Traagschuim is een andere optie, maar wees voorzichtig vanwege de warmte vasthoudende eigenschappen die een gunstige omgeving voor huisstofmijt kunnen creëren.

Anti-allergisch linnen en bamboe

Lakens gemaakt van 100% biologische bamboe en anti-allergisch linnen kunnen ook helpen in de strijd tegen huisstofmijt. Deze stoffen kunnen gemakkelijk worden gewassen in heet water, wat effectief is in het doden van huisstofmijt.

De natuurlijke aanpak: Cocolatex

Cocolatex is een materiaal gemaakt van natuurlijke elementen dat bekend staat om zijn uitstekende luchtcirculatie-eigenschappen. Dit kan de verspreiding van bacteriën en huisstofmijt beperken door de verminderde vochtigheid in de matras.

Hoewel geen enkel matras materiaal huisstofmijt volledig kan elimineren, kunnen verschillende opties hun aantal en invloed op je gezondheid aanzienlijk verminderen. Het is essentieel om deze materialen te overwegen bij het kiezen van een matras, vooral als je gevoelig bent voor allergieën of ademhalingsproblemen.


Matras tegen huisstofmijt | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe voorkom je huisstofmijt in matrassen