Waarom doet mijn rug pijn na het slapen op een matras ?

Waarom je rugpijn hebt na het slapen op jouw matras

Een van de belangrijkste redenen waarom je rug pijn kan doen na het slapen op een matras is een slechte uitlijning van de wervelkolom. Een te zacht of te hard matras kan niet de nodige ondersteuning bieden om je ruggengraat in zijn natuurlijke positie te houden. Als de wervelkolom verkeerd is uitgelijnd, kan dat leiden tot spierspanning en druk op de zenuwen, met pijn als gevolg.

 • Ontstaan van drukpunten: Matrassen die het lichaamsgewicht niet gelijkmatig verdelen kunnen leiden tot de vorming van drukpunten. Dit zijn gebieden waar het gewicht van je lichaam zwaarder op de matras drukt, zoals de schouders, heupen en onderrug. Na verloop van tijd kunnen deze drukpunten leiden tot ongemak en pijn.
 • Leeftijd van de matras: De leeftijd van je matras kan ook een factor zijn. Na verloop van tijd verliezen matrassen hun vermogen om voldoende ondersteuning en comfort te bieden. Ze kunnen bobbels krijgen, doorzakken of te stevig worden, wat rugpijn kan veroorzaken of verergeren.
 • Onderliggende aandoeningen: Soms is de pijn die je ervaart na het slapen niet te wijten aan het matras zelf, maar kan het wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand. Aandoeningen zoals artritis, osteoporose, ischias of discusproblemen kunnen rugpijn veroorzaken die acuter wordt gevoeld als je wakker wordt.
 • Slaaphouding: De positie waarin je slaapt kan ook bijdragen aan rugpijn. Plat op je rug slapen op een zachte matras kan ervoor zorgen dat je lendenwervelkolom naar voren buigt, een positie die bekend staat als “flexie”, wat kan leiden tot ongemak.
 • Gebrek aan de juiste ondersteuning: De sleutel tot pijnvrij slapen is een matras dat de juiste ondersteuning biedt, zich aanpast aan de natuurlijke rondingen van je lichaam en de uitlijning behoudt. Een te zachte matras kan ervoor zorgen dat je lichaam wegzakt, waardoor je wervelkolom uit balans raakt, terwijl een te stevige matras tegen je wervelkolom kan duwen en kan voorkomen dat je wervelkolom zijn natuurlijke curve behoudt.
 • Tips om slaapgerelateerde rugpijn te verminderen: Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om slaapgerelateerde rugpijn te verminderen. Bijvoorbeeld door een kussen te gebruiken voor extra ondersteuning, door je matras regelmatig te draaien of om te keren om doorzakken te voorkomen en door voor het slapen gaan lichte stretchoefeningen te doen om je spieren te ontspannen. Als je matras oud is en niet langer de nodige ondersteuning biedt, kan het bovendien tijd zijn om vervanging te overwegen.

Waarom doet mijn rug pijn na het slapen op een matras

Wat zijn de symptomen van rugpijn op een matras?

Rugpijn kan vaak het gevolg zijn van een ongeschikt matras. Het is belangrijk om de mogelijke symptomen te begrijpen die erop kunnen wijzen dat je matras bijdraagt aan je ongemak of er de oorzaak van is. Hier zijn enkele belangrijke indicatoren om op te letten.

Verergerende ochtendpijn

Een veelvoorkomend symptoom is het ervaren van intensere pijn bij het wakker worden ’s ochtends. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan de juiste ondersteuning van je matras, wat leidt tot overbelasting en ongemak van je rugspieren en de uitlijning van je wervelkolom terwijl je slaapt.

Doorlopend ongemak gedurende de nacht

Een ander teken dat je matras de boosdoener achter je rugpijn kan zijn, is als je het moeilijk vindt om het de hele nacht comfortabel te hebben. Het kan zijn dat je vaak van houding verandert in een poging een comfortabele plek te vinden, waardoor je slaapcyclus wordt verstoord en je rugpijn mogelijk verergert.

Verouderde matras

Als je matras oud en versleten is, biedt het waarschijnlijk niet de ondersteuning die je rug nodig heeft. Een verouderd matras kan in het midden doorzakken of na verloop van tijd bobbelig worden, wat leidt tot een slechte houding en uitlijning tijdens het slapen, wat rugpijn kan veroorzaken of verergeren.

Drukpuntpijn

Als je matras te stevig is, kan het drukpuntpijn veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de matras tegen de natuurlijke rondingen van je lichaam duwt, wat leidt tot ongemak en mogelijke rugpijn. Op dezelfde manier kan een te zachte matras niet genoeg ondersteuning bieden, waardoor je ruggengraat uit zijn natuurlijke lijn valt.

Dag-lange rugpijn

Een laatste teken dat je matras je rugpijn kan veroorzaken, is als je ongemak de hele dag aanhoudt. Hoewel sommige matrasgerelateerde rugpijn kan verdwijnen na een paar rekoefeningen en bewegingen in de ochtend, kan aanhoudende pijn die de hele dag aanhoudt een teken zijn dat je matras niet voldoet aan de ondersteuningsbehoeften van je lichaam.

Als je deze symptomen in een vroeg stadium herkent en de nodige veranderingen aanbrengt, kun je de rugpijn verlichten en de kwaliteit van je slaap verbeteren. Raadpleeg altijd een arts als je aanhoudende rugpijn hebt om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten.


Hoe voorkom je rugpijn door een matras?

Kies de juiste hardheid: De stevigheid van je matras is cruciaal bij het voorkomen van rugpijn. Een te zachte matras biedt misschien niet genoeg ondersteuning, waardoor je wervelkolom doorzakt en je pijn krijgt. Omgekeerd kan een te stevige matras onnodige druk uitoefenen op je ruggengraat, waardoor deze in een onnatuurlijke positie komt te liggen. De sleutel is om een balans te vinden – een matras dat stevig genoeg is om je lichaam te ondersteunen en toch comfortabel is.

 • Optimale slaaphouding: Je slaaphouding kan ook bijdragen aan rugpijn. Als je bijvoorbeeld op je buik slaapt, kun je pijn in je onderrug krijgen door de onnatuurlijke kromming van je ruggengraat in deze positie. Om dit te verlichten kun je overwegen om op je zij of rug te slapen. Als je op je zij slaapt, kan een kussen tussen je knieën helpen om je ruggengraat in lijn te houden. Als je liever op je rug slaapt, kan een kussen onder je knieën de spanning op je onderrug verminderen.
 • Regelmatig draaien: Na verloop van tijd kunnen matrassen inkepingen ontwikkelen op de plek waar je meestal slaapt, wat kan leiden tot ongelijke ondersteuning. Om dit te voorkomen is het aan te raden om je matras om de paar maanden te draaien. Dit helpt om de slijtage gelijkmatig te verdelen en verlengt de levensduur van je matras, zodat je rug consistent ondersteund wordt.
 • Houd rekening met je lichaamsgewicht: Je lichaamsgewicht is een andere factor om rekening mee te houden bij het voorkomen van rugpijn door matrassen. Zwaardere mensen hebben misschien een steviger matras nodig voor voldoende ondersteuning, terwijl lichtere mensen zachtere matrassen comfortabeler vinden. Zorg ervoor dat je matras voldoende ondersteuning biedt om de juiste uitlijning van de ruggengraat te behouden, ongeacht je gewicht.
 • Investeer in een goed kussen: Je hoofdkussen kan de uitlijning van je rug aanzienlijk beïnvloeden en daardoor bijdragen aan rugpijn. Kies een kussen dat de natuurlijke curve van je nek ondersteunt. Als je op je zij slaapt, heb je misschien een dikker kussen nodig dan wanneer je op je rug slaapt.
 • Juiste bedbodem: De basis van je bed kan invloed hebben op hoe je matras je lichaam ondersteunt. Sommige matrassen zijn ontworpen om het beste te werken met een boxspring, terwijl andere een stevig platform nodig hebben. Zorg ervoor dat je bedbodem compatibel is met je matras om de best mogelijke ondersteuning te bieden.
 • Controleer de leeftijd van je matras: Houd als laatste rekening met de leeftijd van je matras. De meeste matrassen hebben een levensduur van ongeveer 7-10 jaar. Als je matras ouder is, biedt het misschien niet meer de ondersteuning die je lichaam nodig heeft, wat kan leiden tot rugpijn. Regelmatig je matras vervangen kan zorgen voor optimaal comfort en ondersteuning.

Kan een zachte matras rugpijn veroorzaken?

Inzicht in de relatie tussen de stevigheid van je matras en rugpijn is cruciaal voor een goede nachtrust. Hoewel het misschien een triviaal onderwerp lijkt, suggereren talloze onderzoeken en anekdotisch bewijs dat er een verband zou kunnen zijn tussen slapen op een zachte matras en rugpijn.

De invloed van de hardheid van matrassen op de uitlijning van de wervelkolom

Een van de belangrijkste factoren die kunnen bijdragen aan rugpijn is een slechte uitlijning van de wervelkolom. Een te zacht matras biedt mogelijk niet voldoende ondersteuning voor je wervelkolom, wat leidt tot een verkeerde uitlijning. Deze verkeerde uitlijning kan je spieren belasten en druk uitoefenen op je zenuwen, wat kan leiden tot ongemak of pijn.

Drukpunten en zachte matrassen

Een andere factor om rekening mee te houden is de rol van drukpunten bij het veroorzaken van rugpijn. Als je op een zeer zachte matras slaapt, kan je lichaam in de matras wegzakken. Dit kan leiden tot het ontstaan van drukpunten, vooral in gebieden zoals de onderrug, heupen en schouders. Na verloop van tijd kunnen deze drukpunten leiden tot ongemak en uiteindelijk rugpijn.

De rol van onderliggende aandoeningen

Hoewel een zachte matras kan bijdragen aan rugpijn, is het ook belangrijk om te onthouden dat onderliggende gezondheidsproblemen de hoofdoorzaak van de pijn kunnen zijn. Aandoeningen zoals artritis, discusproblemen of blessures kunnen worden verergerd door een zachte matras, maar zijn vaak de hoofdoorzaak van het probleem. In deze gevallen is behandeling van de onderliggende aandoening nodig om de rugpijn te verlichten.

Individuele voorkeuren en slaapcomfort

Het is ook belangrijk om te weten dat slaapcomfort zeer individueel is. Wat voor de één te zacht aanvoelt, kan voor de ander perfect zijn. Sommige mensen vinden dat een zachte matras hen het comfort en de ondersteuning biedt die ze nodig hebben, terwijl anderen vinden dat dezelfde matras hen ongemak of pijn bezorgt. Daarom spelen persoonlijke voorkeur en individuele lichaamskenmerken een belangrijke rol bij de vraag of een zachte matras rugpijn kan veroorzaken.

Het belang van matras testen

Gezien de individuele aard van slaapcomfort, is het cruciaal om een matras te testen voordat je je eraan verbindt. Door enige tijd op een matras te liggen in verschillende slaaphoudingen kun je voelen of het voldoende ondersteuning en comfort biedt voor je lichaam. Als je last hebt van rugpijn en vermoedt dat je matras de oorzaak kan zijn, kan het de moeite waard zijn om een andere hardheid te overwegen om te zien of dit het probleem verlicht.

Hoewel een zachte matras rugpijn kan veroorzaken door zaken als een slechte uitlijning van de wervelkolom en drukpunten, spelen andere factoren zoals onderliggende gezondheidstoestanden en persoonlijke voorkeuren ook een belangrijke rol. Het is altijd een goed idee om een arts te raadplegen als je last hebt van aanhoudende rugpijn.


Matras tegen rugpijn | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2


Waarom doet mijn rug pijn na het slapen op een matras