Wat is een ergonomisch matras ?

Een ergonomisch matras

Een ergonomisch matras is ontworpen om je lichaam de juiste ondersteuning te geven en een betere nachtrust te bevorderen. Het is speciaal ontworpen om je ruggengraat uit te lijnen en drukpunten te verlichten, wat resulteert in minder rugpijn en een betere algehele gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en voordelen van een ergonomisch matras:

 • Lichaamsondersteuning: Een ergonomisch matras is ontworpen om de natuurlijke rondingen van je lichaam te omlijnen en te ondersteunen. Het biedt gerichte ondersteuning aan verschillende gebieden, zoals hoofd, nek, schouders, heupen en benen, zodat je goed uitgelijnd ligt en je spieren en gewrichten minder worden belast.
 • Drukverlichting: Door je lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, helpt een ergonomisch matras drukpunten te verlichten. Dit kan ongemak voorkomen en het risico op decubitus minimaliseren.
 • Uitlijning van de wervelkolom: Het behouden van een neutrale uitlijning van de wervelkolom is cruciaal voor een gezonde slaaphouding. Een ergonomisch matras bevordert de juiste positionering van je wervelkolom, waardoor je minder snel wakker wordt met pijn.
 • Bewegingsisolatie: Als je je bed deelt met een partner, kan een ergonomisch matras de overdracht van beweging minimaliseren. Dit betekent dat wanneer de ene persoon beweegt of van positie verandert, de andere persoon minder snel gestoord wordt, waardoor je rustiger slaapt.
 • Ademend vermogen en temperatuurregeling: Veel ergonomische matrassen bevatten geavanceerde materialen en technologieën die het ademend vermogen verbeteren en de lichaamstemperatuur reguleren. Dit kan oververhitting tijdens de slaap helpen voorkomen en een comfortabele slaapomgeving bevorderen.
 • Duurzaamheid en levensduur: Ergonomische matrassen zijn meestal ontworpen met hoogwaardige materialen die duurzaam zijn en lang meegaan. Ze zijn bestand tegen regelmatig gebruik en behouden na verloop van tijd hun ondersteunende kwaliteiten.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Door optimale ondersteuning en comfort kan een ergonomisch matras de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren. Een goede nachtrust heeft talloze voordelen voor de gezondheid, zoals een hoger energieniveau, betere concentratie en een groter lichamelijk en geestelijk welzijn.

Een ergonomisch matras biedt een scala aan voordelen, waaronder de juiste ondersteuning van het lichaam, drukverlichting, uitlijning van de wervelkolom, bewegingsisolatie, ademend vermogen, duurzaamheid en verbeterde slaapkwaliteit. Investeren in een ergonomisch matras kan bijdragen aan een gezondere en meer rustgevende slaapervaring.

Wat is een ergonomisch matras

Wat zijn de beste slaaphoudingen voor ergonomische matrassen ?

 • Zijslapen met kniesteun: Deze positie wordt sterk aanbevolen voor mensen die liever op hun zij slapen. Je gaat op je zij liggen en buigt beide knieën lichtjes naar je borst. Om het comfort en de uitlijning van je ruggengraat te verbeteren, kun je een kussen tussen je knieën leggen. Deze houding kan goed zijn voor je wervelkolom omdat het de natuurlijke curve behoudt en het risico op rug- en nekpijn vermindert.
 • Rugslapen met kussensteun: Als je een rugslaper bent, kun je je slaapkwaliteit verbeteren door een kussen onder je knieën of onderrug te leggen. Dit kan helpen om de natuurlijke curve van je ruggengraat te behouden en de spanning op je rugspieren en ligamenten te verminderen. Deze houding bevordert ook een gelijkmatige gewichtsverdeling over de breedste delen van het lichaam, waardoor de kans op decubitus afneemt en rimpels worden geminimaliseerd.
 • Maagslapen met een stevigere matras: Hoewel deze positie meestal niet wordt aanbevolen vanwege de kans op nek- en rugklachten, vinden sommige mensen het comfortabel. In dit geval kan een steviger matras betere ondersteuning bieden door te voorkomen dat je lichaam in het bed zakt en onnodige druk op je ruggengraat uitoefent. Het is echter nog steeds cruciaal om ervoor te zorgen dat je nek uitgelijnd blijft met je ruggengraat om ongemak of letsel te voorkomen.
 • Nul zwaartekracht positie: Deze positie, geïnspireerd door astronauten, houdt in dat je je hoofd en benen optilt om een hoek van 120 graden te creëren. Het is ontworpen om de stress op het lichaam te verminderen en een betere bloedsomloop, minder druk op het hart en een optimale ademhaling te bevorderen. Hoewel je misschien een verstelbaar bed nodig hebt om deze positie te bereiken, kan het gunstig zijn voor het verlichten van rugpijn en het verminderen van zwellingen in de benen.
 • Zijslapen met een zachte schouderzone: Voor zijslapers kan een zachte schouderzone helpen om de rug ’s nachts in een rechte positie te houden. Deze positie ondersteunt de natuurlijke curve van de wervelkolom en kan het risico op het ontwikkelen van gevoelloze schouders en armen, nek- en rugpijn verminderen.
 • Kniebuiging van 135 graden: Bij deze houding slaap je op je zij met je knieën gebogen in een hoek van 135 graden en je heupgewrichten in een hoek van 45 graden. Hoewel het een uitdaging kan zijn om deze exacte afmetingen te vinden tijdens het slapen, kan deze houding ervoor zorgen dat de wervelkolom ontspant, waardoor het risico op rugpijn mogelijk afneemt.
 • Zijdelings slapen met een kussen of deken tussen de knieën: Deze houding is vergelijkbaar met zijslapen met kniesteun, maar dan met een kussen of deken tussen de knieën in plaats van ze te buigen. Het kan klachten verlichten voor mensen met bepaalde aandoeningen en een betere uitlijning van de wervelkolom bevorderen. Zoals altijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoofd, nek en wervelkolom in een rechte lijn liggen om overbelasting of ongemak te voorkomen.

Hoe lang gaat een ergonomisch matras mee ?

De gemiddelde levensduur van een ergonomisch matras varieert afhankelijk van verschillende factoren.

 • Kwaliteit materialen: De duurzaamheid van een ergonomisch matras hangt grotendeels af van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn bij de constructie. Materialen van hogere kwaliteit gaan meestal langer mee en bieden na verloop van tijd betere ondersteuning.
 • Gebruik en onderhoud: Goed gebruik en onderhoud kan de levensduur van een ergonomisch matras aanzienlijk verlengen. Dit omvat het regelmatig draaien van de matras, het gebruik van een matrasbeschermer en het opvolgen van de onderhoudsinstructies van de fabrikant.
 • Lichaamsgewicht en slaaphouding: Zwaardere mensen kunnen meer slijtage van hun matrassen ervaren in vergelijking met lichtere mensen. Bovendien kunnen bepaalde slaaphoudingen meer druk uitoefenen op specifieke delen van de matras, wat de levensduur kan beïnvloeden.
 • Type matras: Verschillende soorten ergonomische matrassen hebben een verschillende levensduur. Matrassen van traagschuim gaan meestal zo’n 10 jaar mee, terwijl latex matrassen bij de juiste verzorging wel 15 jaar kunnen meegaan. Matrassen met binnenvering hebben een kortere levensduur, meestal variërend van 7 tot 10 jaar.
 • Gebruiksfrequentie: De frequentie waarmee de matras wordt gebruikt speelt ook een rol in de levensduur. Een matras die dagelijks gebruikt wordt, zal natuurlijk meer slijtage ondervinden dan een matras die minder vaak gebruikt wordt.
 • Omgevingsfactoren: Omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vochtigheid, kunnen de levensduur van een ergonomisch matras beïnvloeden. Overmatige warmte of vocht kunnen de materialen aantasten en de levensduur van de matras beïnvloeden.
 • Individuele voorkeuren en comfort: Hoewel een matras technisch gezien een bepaalde levensduur heeft, kunnen individuele voorkeuren voor comfort na verloop van tijd veranderen. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hun matras eerder te vervangen als ze merken dat het niet meer voldoet aan hun comfortbehoeften.

Het is belangrijk om te weten dat deze factoren algemene richtlijnen zijn en dat individuele ervaringen kunnen variëren. Het is aan te raden om contact op te nemen met de fabrikant of verkoper voor specifieke informatie over de verwachte levensduur van een bepaald ergonomisch matras.


Waar kan ik ergonomische matrassen kopen ?

Voor een goede nachtrust en de juiste ondersteuning van je lichaam is investeren in een ergonomisch matras een verstandige keuze. Deze matrassen zijn ontworpen om optimaal comfort en ondersteuning te bieden, een gezonde uitlijning van de ruggengraat te bevorderen en drukpunten te verlichten. Als je je afvraagt waar je ergonomische matrassen kunt kopen, dan zijn er verschillende opties. In dit artikel bespreken we een aantal plaatsen waar je ergonomische matrassen kunt vinden en geven we objectieve en niet-commerciële informatie om je te helpen bij je zoektocht.

Fysieke winkels

Eén optie voor het kopen van ergonomische matrassen is het bezoeken van fysieke winkels die gespecialiseerd zijn in beddengoed en slaapproducten. Deze winkels hebben vaak een ruime keuze aan matrassen om uit te kiezen, waaronder ergonomische modellen. Sommige bekende matrassen winkels bieden ervaringen in de winkel, zodat je verschillende matrassen kunt uitproberen om de matras te vinden die het beste bij je past. Het voordeel van winkelen in een fysieke winkel is dat je het comfort en de ondersteuning van de matrassen persoonlijk kunt ervaren voordat je tot aankoop overgaat.

Online verkopers

Een andere handige optie is om online winkels te bezoeken die verschillende ergonomische matrassen aanbieden. Veel e-commerce platforms hebben speciale secties voor slaapproducten, waaronder ergonomische matrassen. Online winkelen biedt het gemak dat je vanuit je luie stoel verschillende opties kunt bekijken, en je vindt er vaak een breder aanbod van merken en modellen dan in fysieke winkels. Bovendien bieden online retailers vaak gedetailleerde productbeschrijvingen en reviews van klanten, die je kunnen helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Gespecialiseerde slaapwinkels

Er zijn ook gespecialiseerde slaapwinkels die zich uitsluitend richten op het leveren van hoogwaardige slaapproducten, waaronder ergonomische matrassen. Deze winkeliers hebben vaak een grondige kennis van slaapwetenschappen en kunnen je begeleiden bij het kiezen van het juiste matras voor jouw specifieke behoeften. Ze bieden persoonlijke consulten aan, zodat je je voorkeuren en eventuele specifieke zorgen kunt bespreken. Gespecialiseerde slaapwinkels hebben meestal een zorgvuldig samengestelde selectie ergonomische matrassen die streng getest zijn en aan strenge kwaliteitsnormen voldoen.

Meubelwinkels voor het vinden van een ergonomisch matras

Veel meubelzaken bieden ook een assortiment matrassen aan, waaronder ergonomische opties. Deze winkels hebben vaak een speciale beddenafdeling waar je verschillende merken en modellen matrassen kunt vinden. Een bezoek aan een meubelwinkel biedt je het voordeel dat je ook andere meubelstukken kunt bekijken die een aanvulling vormen op je matras, zoals bedframes of verstelbare bodems. Bovendien bieden sommige meubelzaken pakketaanbiedingen of kortingen als je meerdere artikelen koopt.

Matrasfabrikanten

Als je een specifiek merk ergonomisch matras in gedachten hebt, kun je ook overwegen om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen. Veel matrasfabrikanten hebben hun eigen website waar je hun productaanbod kunt bekijken en een aankoop kunt doen. Als je rechtstreeks bij de fabrikant koopt, weet je zeker dat je een authentiek product krijgt en krijg je mogelijk toegang tot exclusieve aanbiedingen of promoties. 

Handelsmarkt

Als je op zoek bent naar meer budgetvriendelijke opties, kun je overwegen om te zoeken op de tweedehandsmarkt. Online platforms en lokale advertenties hebben vaak aanbiedingen voor gebruikte matrassen, inclusief ergonomische modellen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van een tweedehands matras, om er zeker van te zijn dat het in goede staat is, vrij van vlekken en voldoet aan de hygiënische normen. Probeer indien mogelijk de geschiedenis van de matras na te gaan en informeer naar de leeftijd en het eerdere gebruik.

Tot slot zijn er verschillende plaatsen waar je ergonomische matrassen kunt kopen, elk met zijn eigen voordelen. Of je nu liever naar een fysieke winkel gaat, online winkels verkent, gespecialiseerde slaapwinkels raadpleegt of rechtstreeks bij de fabrikant koopt, er zijn opties die passen bij jouw voorkeuren en budget. Denk eraan om comfort, ondersteuning en een goede uitlijning van de wervelkolom prioriteit te geven bij het kiezen van een ergonomisch matras en houd rekening met factoren zoals je slaaphouding, lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeuren. Door te investeren in een ergonomisch matras kun je de kwaliteit van je slaap en je algehele welzijn verbeteren.


Ergonomisch matras | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat is een ergonomisch matras