Wat is een medische matras ?

Medische matras

Een medische matras is een gespecialiseerd type matras dat ontworpen is voor mensen met verschillende medische aandoeningen. Deze matrassen worden vaak gebruikt in ziekenhuizen, zorgwoningen en woonomgevingen om patiënten comfort, ondersteuning en gezondheidsvoordelen te bieden.

 • Drukherverdeling: Een van de belangrijkste kenmerken van een medische matras is het vermogen om de druk te herverdelen. Sommige patiënten moeten langere perioden in bed doorbrengen, wat leidt tot het risico op decubitus of doorlig wonden. Medische matrassen zijn ontworpen om het gewicht van de patiënt gelijkmatig te verdelen, waardoor de druk op één enkel punt van het lichaam wordt verminderd.
 • Materiaal en constructie: Medische matrassen zijn meestal gemaakt van schuim met een hoge dichtheid, latex, luchtcellen of een combinatie van deze materialen. De constructie van de matras kan sterk variëren op basis van de specifieke behoeften van de patiënt. Sommige matrassen kunnen meerdere lagen hebben met verschillende eigenschappen om zowel comfort als ondersteuning te bieden.
 • Maat en aanpasbaarheid: Medische matrassen zijn er in verschillende maten voor verschillende soorten ziekenhuisbedden. Ze kunnen worden aangepast aan individuele behoeften, inclusief factoren zoals lichaamsgewicht, lengte en specifieke medische aandoeningen.
 • Speciale functies: Sommige medische matrassen hebben extra functies voor specifieke gezondheidsaandoeningen. Sommige hebben bijvoorbeeld ingebouwde luchtkamers die opgeblazen of leeggelaten kunnen worden om het niveau van ondersteuning en drukverdeling aan te passen. Andere hebben verwarmingselementen of koeltechnologie om de lichaamstemperatuur te regelen.
 • Therapeutische voordelen: Naast fysiek comfort bieden medische matrassen ook therapeutische voordelen. Dit kan pijnverlichting zijn, een betere bloedsomloop en het voorkomen van complicaties zoals diepe veneuze trombose of longembolie.
 • Thuisgebruik: Medische matrassen worden vaak geassocieerd met ziekenhuizen, maar zijn ook beschikbaar voor thuisgebruik. Hierdoor kunnen mensen met chronische aandoeningen of mensen die herstellen van een operatie thuis profiteren van hetzelfde niveau van comfort en ondersteuning.

Een medische matras is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg dat ontworpen is om comfort, ondersteuning en therapeutische voordelen te bieden aan patiënten. Of ze nu in een ziekenhuis of thuis worden gebruikt, deze matrassen spelen een cruciale rol in de zorg voor en het herstel van patiënten.

Wat is een medisch matras

Zijn medische matrassen waterdicht ?

Medische matrassen zijn een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg, ze bieden comfort en ondersteuning aan patiënten en voldoen aan strenge hygiënische normen. Een vraag die vaak rijst is of deze matrassen waterdicht zijn. Het antwoord is ja, veel medische matrassen zijn om verschillende redenen ontworpen om waterdicht te zijn.

Hygiëne en infectiebeheersing bij medische matrassen 

De belangrijkste reden dat medische matrassen waterdicht zijn, is hygiëne. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten zich houden aan strikte protocollen voor infectiebeheersing. Een waterdicht matras helpt een schone omgeving te behouden door de absorptie van lichaamsvloeistoffen, gemorste vloeistof of andere vloeistoffen die het matras zouden kunnen besmetten, te voorkomen. Dit is vooral gunstig in gevallen van incontinentie, waar de waterdichte aard van de matras ervoor zorgt dat de kern droog en schoon blijft.

Duurzaamheid en levensduur

Waterdichtheid draagt ook bij aan de duurzaamheid en levensduur van medische matrassen. Een matras dat vaak wordt blootgesteld aan vloeistoffen kan sneller afbreken door het vocht. Waterdichte matrassen daarentegen zijn beschermd tegen dergelijke schade, waardoor ze langer meegaan en consistente ondersteuning en comfort bieden aan de patiënt.

Makkelijk schoon te maken

Een ander belangrijk voordeel van waterdichte medische matrassen is het gemak van schoonmaken. Waterdichte oppervlakken kunnen snel worden afgeveegd en gedesinfecteerd, waardoor het reinigingsproces efficiënter verloopt. Dit is cruciaal in een drukke zorg omgeving waar tijd van wezenlijk belang is en netheid niet in het gedrang mag komen.

Patiënt comfort van een medische matrassen

Hoewel praktisch en hygiënisch van het grootste belang zijn, is het comfort van de patiënt ook een belangrijke overweging. Sommigen maken zich misschien zorgen dat een waterdicht matras oncomfortabel is of zweten veroorzaakt. Moderne medische matrassen zijn echter zo ontworpen dat ze ondanks hun waterdichtheid toch ademen, waardoor het comfort voor de patiënt gegarandeerd is.

Waterdichte hoezen

Sommige medische matrassen gebruiken speciaal ontworpen waterdichte hoezen om deze eigenschap te bieden. Deze hoezen kunnen apart verwijderd en gereinigd worden, wat nog een laag gemak toevoegt aan het onderhoudsproces.

Medische matrassen zijn vaak waterdicht om te voldoen aan de hygiëne normen van instellingen in de gezondheidszorg, bij te dragen aan de levensduur van het product, gemakkelijk schoon te maken en het comfort van de patiënt te garanderen. Of het nu in de matras zelf is ingebouwd of door een hoes wordt geleverd, deze eigenschap is een cruciaal onderdeel van wat een medische matras geschikt maakt voor zijn doel.


Wat zijn de voordelen van een medische matras ?

Het gebruik van een medische matras, vaak te vinden in ziekenhuisbedden, gaat gepaard met tal van voordelen. Deze voordelen zijn niet alleen beperkt tot mensen die ernstig ziek of bedlegerig zijn, maar kunnen ook worden genoten door mensen die op zoek zijn naar meer comfort en een betere slaapkwaliteit thuis.

 • Verbeterd comfort: Medische matrassen zijn speciaal ontworpen om superieur comfort te bieden. Ze zijn meestal verstelbaar, zodat de gebruiker zijn positie gemakkelijk kan aanpassen voor maximaal comfort. Deze verstelbaarheid kan het ongemak verlichten dat veroorzaakt wordt door langere periodes van liggen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen of chronische pijn.
 • Verbeterde houding en minder rugpijn: Slapen op een medische matras kan je houding aanzienlijk verbeteren. Ze bieden stevige ondersteuning aan het lichaam en houden de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen in stand. Daardoor kunnen ze rugpijn helpen verminderen, die vaak het gevolg is van een slechte slaaphouding.
 • Minder drukpunten: Een van de belangrijkste voordelen van medische matrassen is dat ze het gewicht gelijkmatig over het oppervlak verdelen, waardoor drukpunten worden verminderd. Deze eigenschap is cruciaal bij het voorkomen van decubitus of doorligwonden, die kunnen ontstaan bij langdurige druk op bepaalde delen van het lichaam.
 • Betere mobiliteit en onafhankelijkheid: Ziekenhuisbedden met medische matrassen hebben vaak eigenschappen die de mobiliteit van de gebruiker verbeteren. Door de hoogteverstelling kunnen zorgvragers zelfstandiger in en uit bed stappen, wat de zelfredzaamheid bevordert.
 • Verhoogde veiligheid: Medische matrassen kunnen, wanneer ze gebruikt worden in combinatie met ziekenhuisbedden, ook de veiligheid verhogen. Voorzieningen zoals zijhekken voorkomen vallen, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit of mensen die snel verward of onrustig raken.
 • Gemak voor mantelzorgers: Voor zorgverleners kunnen medische matrassen taken zoals het herpositioneren van de patiënt, het verschonen van beddengoed en het uitvoeren van persoonlijke hygiënetaken veel gemakkelijker maken. De mogelijkheid om het bed in hoogte en positie te verstellen vermindert de fysieke belasting voor mantelzorgers.

Het gebruik van een medische matras kan de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verbeteren, het comfort verhogen en het algehele welzijn bevorderen. Of het nu voor thuisgebruik is of in een zorginstelling, de voordelen maken het een waardevolle investering.


In welke maten zijn medische matrassen verkrijgbaar ?

Medische matrassen, vooral die in ziekenhuisbedden, zijn er in verschillende maten om te voldoen aan verschillende behoeften van patiënten. Inzicht in de afmetingen van deze matrassen is cruciaal, vooral als je kijkt naar het comfort en de verzorging van de patiënt. Deze gids gaat in op de verschillende maten van medische matrassen en biedt objectieve en gedetailleerde informatie.

Standaard matras voor ziekenhuisbedden

De meest gangbare maat voor een ziekenhuisbedmatras is 80 inch lang en 36 inch breed. Dit komt overeen met de maat van een lits-jumeaux XL matras. Deze standaardmaat is ontworpen om comfortabel plaats te bieden aan de meeste patiënten en past ook gemakkelijk in de meeste zorgomgevingen.

Speciale maat ziekenhuisbed matrassen

Hoewel de standaardmaat wijdverspreid is, zijn er ook speciale modellen ziekenhuisbedden met verschillende matras maten. Sommige van deze modellen kunnen zo smal zijn als 60 cm of zo breed als 140 cm. Deze speciale maten komen tegemoet aan verschillende behoeften van patiënten, van kleinere individuen tot grotere patiënten die meer ruimte nodig hebben.

Het opmeten van een ziekenhuisbed matras

Bij het opmeten van een ziekenhuisbed matras voor thuisgebruik zijn de normale afmetingen 90 cm (breed) bij 200 cm (lang). Hierdoor past het ziekenhuisbed comfortabel in de meeste huiselijke omgevingen zonder al te veel ruimte in te nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze afmetingen betrekking hebben op het slaapoppervlak, dus niet op eventuele zijhekken of extra apparatuur die aan het bed bevestigd is.

Een gewoon matras op een ziekenhuisbed leggen

Je kunt je afvragen of het mogelijk is om een gewone matras op een ziekenhuisbed te leggen. Hiervoor moet het matras voldoen aan specifieke afmetingen, meestal 100 cm bij 200 cm – de grootte van een Twin XL. Andere reguliere matras maten passen niet op deze specifieke afmetingen.

Bij het kiezen van een medische matras is het belangrijk om zowel de behoeften van de patiënt als de beschikbare ruimte in overweging te nemen. Door de verschillende beschikbare maten te begrijpen, kun je zorgen voor een comfortabele en ondersteunende omgeving voor herstel.


Medische matras aankopen | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat is een medisch matras