Wat is een ziekenhuismatras of medische matras ?

Een ziekenhuismatras of medische matras

Een medische matras is een gespecialiseerd type matras dat ontworpen is om te voldoen aan de behoeften van patiënten die langere tijd in bed liggen. Ze zijn ontworpen om comfort, ondersteuning en verlichting te bieden van drukpunten die kunnen leiden tot doorlig wonden of decubitus.

  • Herverdeling van druk: Matrassen voor ziekenhuisbedden zijn meestal ontworpen met het oog op drukherverdeling. Dit betekent dat ze zo zijn geconstrueerd dat het gewicht van de patiënt gelijkmatig over het matras oppervlak wordt verdeeld, waardoor de druk op kwetsbare gebieden zoals de hielen, heupen en ellebogen wordt geminimaliseerd. Dit is cruciaal bij het voorkomen van decubitus, een veel voorkomend probleem bij bedlegerige patiënten.
  • Materiaalsoorten: Matrassen voor ziekenhuisbedden zijn er in verschillende materialen. Matrassen van schuim zijn een populaire keuze omdat ze zich aan het lichaam aanpassen en uitstekende ondersteuning bieden. Opties met traagschuim bieden een nog betere drukverdeling. Sommige matrassen bevatten gel- of luchtcellen om het comfort en de drukverlaging verder te verbeteren.
  • Maat en pasvorm: Deze matrassen hebben meestal de maat van een standaard ziekenhuisbed. De afmetingen kunnen echter variëren, afhankelijk van het bedframe en de behoeften van de patiënt. Het is belangrijk dat de matras goed in het bedframe past om veiligheid en functionaliteit te garanderen.
  • Speciale functies: Veel matrassen voor ziekenhuisbedden hebben eigenschappen die ontworpen zijn om de zorg voor de patiënt te verbeteren. Dit kunnen onder andere waterdichte hoezen zijn voor eenvoudige reiniging en onderhoud van de hygiëne, antislip bodems om de matras stevig op zijn plaats te houden en afneembare hoezen voor eenvoudig wassen.
  • Medische normen: Matrassen voor ziekenhuisbedden moeten voldoen aan strenge medische normen. Ze moeten duurzaam zijn, bestand tegen regelmatige reiniging met sterke ontsmettingsmiddelen en bestand tegen ongedierte zoals bedwantsen. Bovendien moeten ze om veiligheidsredenen brandvertragend zijn.

Een medische matras biedt meer dan alleen een comfortabel slaapoppervlak. Het is een essentieel stuk medische apparatuur dat ontworpen is om het comfort van de patiënt te verbeteren, de genezing te bevorderen en complicaties te voorkomen die gepaard gaan met langdurige bedrust.

Wat is een ziekenhuismatras

Medische matras | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

medische matras