Welk matras bij lichamelijke klachten ?

Matras bij lichamelijke klachten

Als het gaat om het vinden van een matras dat lichamelijke klachten verlicht, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hoewel geen enkel matras universeel alle lichamelijke ongemakken kan verlichten, hebben bepaalde soorten matrassen de neiging om gunstiger te zijn voor specifieke aandoeningen.

Matras bij lichamelijke klachten

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Hardheid: Een medium stevig matras wordt over het algemeen aanbevolen voor mensen met lichamelijke klachten, omdat het een balans biedt tussen ondersteuning en comfort. Persoonlijke voorkeuren en specifieke aandoeningen kunnen echter vragen om variaties in de hardheid.
 • Drukverlaging: Zoek naar een matras dat een goede drukverlaging biedt, vooral als je pijn ervaart in gebieden zoals de schouders, heupen of onderrug. Traagschuim en latex matrassen blinken vaak uit op dit gebied door zich aan te passen aan de vorm van het lichaam.
 • Uitlijning van de wervelkolom: Een goede uitlijning van de wervelkolom is cruciaal voor het verminderen van lichamelijke ongemakken. Een matras dat een neutrale uitlijning bevordert, zorgt ervoor dat je wervelkolom de hele nacht goed ondersteund blijft.
 • Bewegingsisolatie: Als je je bed deelt met een partner, overweeg dan een matras met uitstekende bewegingsisolatie. Deze eigenschap beperkt de overdracht van beweging, zodat je ongestoord kunt slapen, zelfs als je partner tijdens de nacht beweegt.
 • Randondersteuning: Als je moeite hebt met mobiliteit of vaak op de rand van het bed zit, kan een matras met stevige randondersteuning gunstig zijn. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de randen van de matras stabiel en ondersteunend blijven.
 • Verkoelende eigenschappen: Voor mensen die last hebben van oververhitting of nachtelijk zweten, kan een matras met verkoelende eigenschappen zoals traagschuim met gel of ademende materialen verlichting bieden.
 • Persoonlijke voorkeuren: Uiteindelijk heeft iedereen unieke behoeften en voorkeuren als het gaat om matras comfort. Het is belangrijk om rekening te houden met je specifieke lichamelijke klachten en verschillende matrassen uit te proberen om de matras te vinden die het beste bij je past.
Welk matras bij lichamelijke klachten

Wat zijn de beste matrassen voor chronische pijn ?

Chronische pijn kan ons dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden, vooral als het gaat om een goede nachtrust. Het vinden van het juiste matras kan een wereld van verschil maken bij het omgaan met chronische pijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

Wat zijn de beste matrassen voor chronische pijn

Hoewel individuele voorkeuren kunnen verschillen, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een matras voor chronische pijnverlichting.

Matrassoorten

 • Traagschuim: Matrassen van traagschuim passen zich aan de vorm van het lichaam aan en zorgen voor een uitstekende drukverlaging en uitlijning van de wervelkolom. Ze hebben de neiging om bewegingen te absorberen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met chronische pijn die een bed delen.
 • Latex: Latex matrassen voelen responsief en veerkrachtig aan, terwijl ze toch voldoende ondersteuning en drukverlichting bieden. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en ademend vermogen, wat kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur tijdens de slaap.
 • Hybride: Hybride matrassen combineren het beste van twee werelden, meestal met een combinatie van traagschuim of latex lagen met spiraalveren. Deze combinatie biedt uitstekende ondersteuning, comfort en drukverlichting voor chronische pijnpatiënten.
 • Binnenvering: Traditionele matrassen met binnenvering bieden voldoende ondersteuning en ademend vermogen. Ze bieden echter niet dezelfde drukverlaging als traagschuim of latex.

Hardheidsniveaus

 • Middelhard: Een medium stevig matras biedt een balans tussen ondersteuning en comfort. Het kan helpen de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden en drukpunten te verlichten zonder te zacht of te stevig aan te voelen.
 • Persoonlijke voorkeur: Het ideale hardheidsniveau kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en specifieke pijnpunten. Sommige mensen met chronische pijn vinden verlichting op zachtere matrassen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een steviger oppervlak.

Drukverlichting en ondersteuning

 • Ruggengraat uitlijning: Een matras dat de juiste uitlijning van de wervelkolom bevordert, kan rugpijn helpen verlichten. Zoek naar matrassen die de natuurlijke kromming van de wervelkolom ondersteunen, vooral in de lendenstreek.
 • Drukverlaging: Kies voor een matras dat gerichte drukverlichting biedt, vooral op plekken die gevoelig zijn voor pijn, zoals de heupen en schouders. Materialen zoals traagschuim en latex blinken uit in het gelijkmatig verdelen van gewicht en het verminderen van drukpunten.

Motion Isolation

Voor mensen met chronische pijn die een bed delen, is bewegingsisolatie cruciaal. Matrassen met goede bewegingsisolatie kunnen verstoringen door beweging minimaliseren, waardoor beide partners rustiger slapen.

Koeling

Warmteopbouw kan pijn en ongemak tijdens het slapen verergeren. Zoek naar matrassen met verkoelende eigenschappen zoals schuim met gel of ademende materialen die de luchtstroom bevorderen, zodat de lichaamstemperatuur wordt gereguleerd.

Bij het kiezen van een matras voor chronische pijnverlichting is het essentieel om rekening te houden met individuele behoeften en voorkeuren. Hoewel er geen pasklare oplossing bestaat, kunnen mensen met chronische pijn veel baat hebben bij matrassen die comfort, ondersteuning, drukverlaging en bewegingsisolatie hoog in het vaandel hebben staan. Door de verschillende matrastypen, hardheidsniveaus en belangrijkste kenmerken te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die bijdraagt aan een betere slaap en een beter algeheel welzijn.


Wat zijn de voordelen van boxsprings ?

Een boxspring is een ondersteunende ondergrond die onder een matras wordt geplaatst voor extra comfort en ondersteuning. Hoewel sommige mensen kiezen voor alternatieve opties zoals een platformbed of lattenbodem, heeft het gebruik van een boxspring verschillende voordelen.

Wat zijn de voordelen van boxsprings

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van een boxspring:

 • Verbeterde ondersteuning van de matras: Een van de belangrijkste voordelen van een boxspring is dat deze extra ondersteuning biedt voor je matras. De veren in de boxspring absorberen het gewicht en de druk op de matras en helpen deze gelijkmatig te verdelen. Dit kan doorzakken voorkomen en de levensduur van je matras verlengen.
 • Verbeterde duurzaamheid van je matras: Door de directe impact op je matras te verminderen, kan een boxspring de duurzaamheid ervan verbeteren. De boxspring absorbeert een groot deel van het gewicht en de beweging, waardoor overmatige slijtage van de matras wordt voorkomen. Dit kan helpen om de structurele integriteit van de matras na verloop van tijd te behouden.
 • Minder bewegingsoverdracht: Als je je bed deelt met een partner, kan een boxspring helpen om de overdracht van beweging tussen de twee kanten van het bed te minimaliseren. De veren in de boxspring absorberen en isoleren bewegingen, waardoor ze je slaappartner niet storen. Dit kan leiden tot een rustiger en ongestoorde nachtrust.
 • Meer hoogte en gemak bij het in en uit bed stappen: Boxsprings maken je bed meestal enkele centimeters hoger, waardoor het gemakkelijker wordt om in en uit bed te stappen, vooral voor mensen die slecht ter been zijn. De extra hoogte kan ook de esthetische aantrekkingskracht van het bed vergroten, waardoor het er luxueuzer en hoger uitziet.
 • Verbeterde luchtcirculatie: Boxsprings hebben een open constructie die zorgt voor een betere luchtcirculatie rond de matras. Dit kan helpen om de temperatuur en het vochtgehalte te reguleren, waardoor je koeler en comfortabeler slaapt. Een betere luchtcirculatie kan ook de ophoping van allergenen zoals huisstofmijt verminderen.
 • Geluidsabsorptie: De veren in een boxspring kunnen helpen bij het absorberen en verminderen van geluid dat wordt veroorzaakt door beweging op het bed. Dit kan vooral voordelig zijn als je in een appartement woont of een gedeelde woonruimte hebt, omdat het de verstoring door krakende of piepende geluiden kan minimaliseren.
 • Compatibiliteit met bepaalde matras types: Hoewel veel moderne matrassen ontworpen zijn om zonder boxspring gebruikt te worden, zijn er nog steeds matras soorten die het beste samengaan met een boxspring. Zo hebben traditionele matrassen met een binnenvering vaak baat bij de extra ondersteuning en stabiliteit die een boxspring biedt.

Het gebruik van een boxspring onder je matras biedt verschillende voordelen, zoals verbeterde ondersteuning, verbeterde duurzaamheid, minder bewegingsoverdracht, extra hoogte, betere luchtcirculatie, geluidsabsorptie en compatibiliteit met bepaalde matras types. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle matrassen een boxspring nodig hebben en dat alternatieve opties zoals platform bedden of bedlatten geschikt kunnen zijn, afhankelijk van je specifieke matras type en persoonlijke voorkeur.


Hoe kies je een matras voor lichamelijke aandoeningen ?

Slaap is een van de meest cruciale factoren voor de algehele gezondheid en de kwaliteit van je slaap kan aanzienlijk worden beïnvloed door het matras dat je kiest. Als je te maken hebt met lichamelijke aandoeningen, vooral die aan de rug en gewrichten, wordt het nog belangrijker om de juiste matras te kiezen.

Hoe kies je een matras voor lichamelijke aandoeningen

Deze gids biedt een aantal belangrijke overwegingen bij het kiezen van een matras om fysiek ongemak te verlichten en een goede nachtrust te bevorderen.

Comfort en persoonlijke voorkeur

De eerste stap bij het kiezen van de juiste matras voor lichamelijke aandoeningen is het begrijpen van je comfortvoorkeuren. Ieders lichaam is uniek en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Een matras dat de juiste balans van comfort en ondersteuning biedt volgens je persoonlijke voorkeur kan bijdragen aan een betere slaap en een verbeterde lichamelijke gezondheid.

Ondersteuning en uitlijning van de wervelkolom

Een goede matras moet voldoende ondersteuning bieden om de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden tijdens de slaap. Een slechte uitlijning van de wervelkolom kan bestaande lichamelijke aandoeningen verergeren en tot nieuwe leiden. Daarom is het belangrijk om een matras te kiezen dat de natuurlijke curve van je wervelkolom ondersteunt.

De verschillende soorten matrassen begrijpen

Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar, elk met hun voor- en nadelen. Matrassen met binnenvering kunnen goede ondersteuning bieden, maar bieden misschien niet voldoende drukontlasting. Traagschuim matrassen kunnen zich aanpassen aan de vorm van je lichaam en zorgen voor een uitstekende drukverlaging, maar het kan zijn dat ze niet stevig genoeg zijn. Latex matrassen kunnen een goede balans bieden tussen comfort, ondersteuning en duurzaamheid, maar ze kunnen duurder zijn.

verschillende soorten matrassen

Als je deze verschillen begrijpt, kun je bepalen welk type matras het beste bij jouw behoeften past.

Rekening houden met specifieke gezondheidsaandoeningen

Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt zoals lage rugpijn, artritis of osteoporose, heb je misschien een speciaal type matras nodig. Een medium stevig matras kan bijvoorbeeld helpen om pijn in de onderrug te verlichten door voldoende ondersteuning te bieden en toch wat mee te geven op de zwaardere punten van je lichaam.

Het kiezen van de juiste matras voor lichamelijke aandoeningen kan je slaapkwaliteit en algemene gezondheid aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om tijd te investeren in het begrijpen van je individuele behoeften, voorkeuren en eventuele specifieke gezondheidsproblemen. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een matras kiezen die niet alleen een comfortabele nachtrust biedt, maar ook helpt bij het beheersen en verlichten van je fysieke kwalen.


Matras kopen bij lichamelijke klachten | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2


Welk matras bij lichamelijke klachten