Welke eigenschappen moet ik zoeken in een matras voor artrose ?

Welke eigenschappen je moet zoeken in een matras voor artrose 

Als je op zoek bent naar een matras voor artrose, zijn er verschillende eigenschappen die je moet overwegen om maximaal comfort en ondersteuning te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken waar je op moet letten:

 • Drukontlasting: Een van de belangrijkste eigenschappen is drukverlaging. Artrose kan gewrichtspijn en ongemak veroorzaken, dus een matras met een uitstekende drukverlaging is essentieel. Zoek naar matrassen met lagen schuim of schuim met gel die zich naar je lichaam vormen en drukpunten verlichten.
 • Ondersteuning: Optimale ondersteuning is cruciaal voor mensen met artrose. Een matras met de juiste ondersteuning helpt de wervelkolom uit te lijnen en vermindert de druk op de gewrichten. Zoek naar matrassen met ondersteunende lagen zoals pocketspiralen, schuim met hoge dichtheid of latexschuim.
 • Hardheidsniveau: De ideale hardheid van een matras verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen worden matrassen met een gemiddelde tot stevige matras aanbevolen voor mensen met artrose. Deze bieden een balans van ondersteuning en comfort, bevorderen een goede uitlijning van de wervelkolom en minimaliseren drukpunten.
 • Bewegingsisolatie: Als je je bed deelt met een partner, overweeg dan een matras met goede bewegingsisolatie. Deze eigenschap zorgt ervoor dat beweging aan de ene kant van het bed de andere persoon niet stoort. Zoek naar matrassen met traagschuim of individueel gewikkelde spiralen, omdat deze materialen uitblinken in het isoleren van bewegingsoverdracht.
 • Temperatuurregeling: Sommige matrassen zijn ontworpen om de temperatuur te reguleren en zorgen voor een koel slaapoppervlak. Zoek naar matrassen met ademende materialen zoals opencellig schuim of materialen met faseverandering. Deze helpen warmte af te voeren en voorkomen overmatig zweten tijdens het slapen.
 • Duurzaamheid: Artrose vereist een langdurige behandeling, dus investeren in een duurzaam matras is belangrijk. Zoek naar matrassen die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die bekend staan om hun lange levensduur. Controleer ook of er garanties zijn die doorzakken of andere structurele problemen over een langere periode dekken.
 • Proefperiode en retourbeleid: Om er zeker van te zijn dat je de juiste matras hebt gekozen, is het handig om een merk te kiezen dat een ruime proefperiode en een flexibel retourbeleid biedt. Hierdoor kun je de matras gedurende een langere periode thuis testen en retourneren als het niet aan je verwachtingen voldoet.

Vergeet niet dat individuele voorkeuren kunnen verschillen, dus het is essentieel om verschillende matrassen uit te proberen of een zorgprofessional te raadplegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Welke eigenschappen moet ik zoeken in een matras voor artrose

Is er een aanbevolen hardheid voor artrose matrassen ?

Artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening, kan pijn en ongemak veroorzaken, vooral tijdens het slapen. Het kiezen van de juiste matras is cruciaal voor mensen met artrose, omdat het een belangrijke rol speelt bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Bij het kiezen van een matras is de stevigheid een belangrijke factor, omdat deze direct van invloed is op de ondersteuning en het comfort van de gewrichten. In dit artikel gaan we in op de optimale hardheid voor matrassen om het ongemak van artrose te verlichten.

Ontdekken van artrose en slaapbehoeften

Om het belang van de stevigheid van matrassen volledig te begrijpen, is het cruciaal om eerst de specifieke behoeften van mensen met artrose te begrijpen. Gewrichtspijn en stijfheid zijn veel voorkomende symptomen, wat het belang benadrukt van een matras dat voldoende ondersteuning en demping biedt. Kwaliteitsslaap speelt een vitale rol in het algehele welzijn en een matras dat voldoet aan de unieke vereisten van artrose kan de rust en pijnbestrijding aanzienlijk verbeteren.

Middelzware matras voor artrose

Volgens veel deskundigen wordt mensen met artrose vaak aangeraden een middelzwaar matras te gebruiken. Dit type matras biedt een balans tussen ondersteuning en comfort en is stevig genoeg om de wervelkolom en gewrichten te ondersteunen, terwijl het toch een zekere mate van demping biedt. Door het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, helpt het de druk op gevoelige gewrichten zoals de heupen en schouders te verlichten. Het kiezen van een medium stevig matras kan gunstig zijn voor mensen die zowel ondersteuning als verlichting zoeken.

Aangepaste hardheid 

Het is belangrijk om te weten dat de ideale hardheid van een matras van persoon tot persoon kan verschillen. Factoren zoals lichaamsgewicht, persoonlijke voorkeuren en de locatie van artritische gewrichten kunnen de perceptie van comfort beïnvloeden. Terwijl sommige mensen verlichting vinden bij een iets zachter matras, geven anderen de voorkeur aan een steviger oppervlak. Experimenteren met verschillende hardheidsniveaus, indien mogelijk, kan mensen helpen om de meest comfortabele en ondersteunende optie te vinden die past bij hun unieke behoeften.

Vermijd overmatige hardheid

Hoewel enige stevigheid goed is voor mensen met artrose, is het belangrijk om te stevige matrassen te vermijden. Zeer stevige oppervlakken kunnen extra drukpunten creëren, waardoor gewrichtspijn en ongemak verergeren. Een balans vinden is cruciaal en advies vragen aan professionals in de gezondheidszorg of matrasspecialisten kan persoonlijk advies geven op basis van individuele omstandigheden.

Rekening houden met verschillende slaaphoudingen

De favoriete slaaphouding is een andere belangrijke overweging. Mensen met artrose kunnen het comfort en de ondersteuning verbeteren door de stevigheid van hun matras aan te passen op basis van of ze op hun rug, zij of buik slapen. Zijslapers kunnen bijvoorbeeld een iets zachter oppervlak gunstig vinden om de druk op hun heupen en schouders te verlichten.

Samengevat is het kiezen van de juiste hardheid van het matras cruciaal voor het beheersen van artrose symptomen en voor een goede nachtrust. Hoewel een medium stevig matras vaak wordt aanbevolen, moet er ook rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeuren en individuele factoren. Advies vragen aan professionals in de gezondheidszorg of matrasdeskundigen kan helpen bij het bepalen van de ideale hardheid voor mensen met artrose. Inzicht in deze overwegingen kan de slaapkwaliteit en het algehele welzijn van mensen met deze chronische aandoening sterk verbeteren.


Kan een matras de symptomen van artrose verlichten ?

Artrose is een slopende aandoening die de gewrichten aantast en pijn, stijfheid en ongemak veroorzaakt. Hoewel er geen genezing is voor artrose, is het beheersen van de symptomen en het vinden van manieren om de pijn te verlichten cruciaal voor mensen die met deze aandoening leven. Een vraag die vaak opduikt is of een matras kan helpen om de symptomen van artrose te verlichten. Laten we dit onderwerp eens in detail bekijken:

Het belang van een comfortabel matras

Het hebben van een comfortabel matras is essentieel voor mensen met artrose omdat het de kwaliteit van hun slaap aanzienlijk kan beïnvloeden. Slecht slapen kan de pijn verergeren en het algehele welzijn beïnvloeden.

De druk op gewrichten verminderen

Een goede matras kan de druk op de gewrichten verminderen en verlichting geven bij artrose symptomen. Het moet voldoende ondersteuning en demping bieden om een goede uitlijning te bevorderen en de druk op de gewrichten te verminderen.

De juiste matras voor artrose kiezen

Er is geen standaardaanpak voor het kiezen van een matras voor artrose. Enkele belangrijke factoren om te overwegen zijn echter

 • Stevigheid: Hoewel een stevige matras ooit werd beschouwd als de standaardaanbeveling voor artritis, suggereren studies nu dat een middelmatige matras gunstiger kan zijn. Het biedt een balans tussen ondersteuning en comfort.
 • Materiaal: Traagschuim en latex matrassen worden vaak aanbevolen voor mensen met artrose. Deze materialen passen zich aan het lichaam aan, verlichten drukpunten en bevorderen een betere slaap.
 • Bewegingsisolatie: Als je je bed deelt met een partner, kan een matras met goede bewegingsisolatie nachtelijke verstoringen voorkomen, waardoor je ononderbroken kunt slapen.
 • Proefperiode: Kies voor een matras met een proefperiode, zodat je kunt testen of het geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Zo kun je er zeker van zijn dat het het gewenste comfort en ondersteuning biedt voordat je een langdurige verbintenis aangaat.

Vraag deskundig advies

Overleg met een professional in de gezondheidszorg of een orthopedisch specialist kan waardevolle inzichten en aanbevelingen geven op basis van jouw specifieke aandoening en behoeften.

Extra overwegingen

Hoewel een matras een rol kan spelen bij het verlichten van artrose symptomen, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts één aspect is van een uitgebreid behandelplan. Andere strategieën om de symptomen te beheersen kunnen zijn:

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Het doen van low-impact oefeningen, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen de spieren te versterken en de flexibiliteit van de gewrichten te verbeteren.
 • Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht vermindert de druk op de gewrichten, wat artrose symptomen kan verlichten.
 • Pijn bestrijdingstechnieken: Gebruik maken van pijnstillende maatregelen zoals warmte/koudetherapie, vrij verkrijgbare medicijnen of voorgeschreven behandelingen zoals geadviseerd door een zorgprofessional.

Het is belangrijk om te weten dat hoewel een matras verlichting kan bieden bij artrose-symptomen, het geen op zichzelf staande oplossing is. Voor een optimale behandeling van artrose wordt vaak een holistische aanpak aanbevolen die aanpassingen in de levensstijl, gerichte oefeningen en medische interventies omvat.


Wat zijn de tips voor het kiezen van artrose-vriendelijke matrassen ?

Begrijp je specifieke behoeften

 • Artrose kan verschillende delen van het lichaam aantasten, dus het is belangrijk om te begrijpen welke delen voor jou het meest aangetast zijn.
 • Denk ook aan andere gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen die je slaap en comfort kunnen beïnvloeden.

Doe je onderzoek

 • Bestudeer verschillende soorten matrassen zoals traagschuim, binnenvering en verstelbare bedden om te zien welke het beste bij jouw behoeften passen.
 • Vraag je zorgverlener of fysiotherapeut om aanbevelingen op basis van je specifieke aandoening.

Test verschillende matrassen uit

 • Bezoek een matrassen winkel en ga een tijdje op verschillende soorten matrassen liggen om te zien hoe ze aanvoelen.
 • Let op de mate van ondersteuning en drukverlaging die de matras biedt voor je aangedane gebieden.
 • Overweeg om een familielid of vriend mee te nemen om te observeren en feedback te geven over je comfort niveau.

Kijk naar specifieke kenmerken

 • Kies voor een middelzwaar tot stevig matras omdat dit de gewrichten en de uitlijning van de wervelkolom beter ondersteunt.
 • Zoek naar matrassen met drukverlagende materialen zoals traagschuim of latex.
 • Overweeg matrassen met verstelbare bodems, omdat deze kunnen helpen bij verschillende slaaphoudingen en extra ondersteuning kunnen bieden voor specifieke gebieden.

Controleer op garantie en retourbeleid

 • Zorg ervoor dat de matras een garantie heeft tegen eventuele gebreken.
 • Informeer naar het retourbeleid voor het geval je niet tevreden bent met de matras na een tijdje gebruik.

Bedenk je budget

 • Houd in gedachten dat matrassen een aanzienlijke investering kunnen zijn, maar het is belangrijk om prioriteit te geven aan je comfort en gezondheid bij het maken van een beslissing.
 • Zoek naar uitverkoop of kortingen om mogelijk geld te besparen op een matras van hoge kwaliteit.
 • Onthoud dat investeren in een goede matras op de lange termijn kan leiden tot een betere slaap en een betere algehele gezondheid.

Overleg met je arts

 • Je zorgverlener kan waardevol inzicht verschaffen en aanbevelingen doen voor een artrosevriendelijk matras op basis van je specifieke aandoening.
 • Hij of zij kan je ook een recept geven voor een medisch matras, dat soms door de verzekering wordt vergoed.

Overweeg extra ondersteuning

 • Overweeg indien nodig om extra ondersteuning aan je matras toe te voegen, zoals een matras topper of een hoofdkussen.
 • Dit kan drukpunten helpen verlichten en extra comfort bieden voor de betreffende gebieden.

Beslis welke matras voor artrose je wilt nemen

 • Nadat je alle bovenstaande factoren hebt overwogen, neem je een definitieve beslissing over welk matras het beste aan je behoeften en voorkeuren voldoet.

Het kiezen van een artrose-vriendelijk matras is een persoonlijk proces waarbij zorgvuldig rekening moet worden gehouden met individuele behoeften en voorkeuren. Door deze stappen te volgen, kun je een ondersteunend en comfortabel matras vinden om de symptomen te verlichten en je algehele slaapkwaliteit te verbeteren. Vergeet niet om met je zorgverlener te overleggen voor persoonlijke aanbevelingen en overweeg om te investeren in de juiste matras voor voordelen op de lange termijn.

Matras voor artrose | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Welke eigenschappen moet ik zoeken in een matras voor artrose