Welke hardheid is het beste bij rugpijn ?

De beste hardheid bij rugpijn

De hardheid van een matras verwijst naar de hardheid of zachtheid van een matras. Het is belangrijk om te begrijpen dat de hardheid van een matras van grote invloed kan zijn op de kwaliteit van je slaap en je algehele gezondheid, vooral als je last hebt van rugpijn. Het kiezen van de beste matras tegen rugpijn is cruciaal. 

Hardheid voor verlichting van rugpijn

Als het gaat om het verlichten van rugpijn, heeft onderzoek aangetoond dat een matras met een gemiddelde hardheid het beste is. Deze hardheid zorgt voor een balans tussen comfort en ondersteuning, helpt de wervelkolom uit te lijnen en verlicht drukpunten.

 • Middelzware matrassen: Deze matrassen bieden een mix van zachtheid en stevigheid die ideaal is voor de ondersteuning van de onderrug. Ze staan erom bekend dat ze het lichaamsgewicht gelijkmatig verdelen, wat de druk op de rugspieren en wervelkolom kan verminderen.

Factoren die de keuze beïnvloeden

Bij de keuze van de hardheid van een matras moet echter ook rekening worden gehouden met individuele factoren zoals lichaamsgewicht, slaaphouding en persoonlijke comfort voorkeur.

 • Lichaamsgewicht: Zwaardere mensen hebben misschien een steviger matras nodig om te voorkomen dat ze te diep wegzakken, terwijl lichtere mensen een zachter matras comfortabeler vinden.
 • Slaaphouding: Rugslapers hebben vaak baat bij een steviger matras, terwijl zijslapers de voorkeur geven aan een zachter matras om hun heupen en schouders op te vangen.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk moet persoonlijk comfort je beslissing bepalen. Als een matras comfortabel aanvoelt en je lichaam goed ondersteunt, kan het helpen om rugpijn te verminderen.

Het belang van een proefperiode

Veel matras fabrikanten bieden een proefperiode aan. Zo kun je de matras thuis uitproberen om te zien of het je rugpijn verbetert.

 • Proefperiode: Maak gebruik van deze proefperiode om er zeker van te zijn dat de hardheid van de matras geschikt is voor jouw behoeften voordat je een definitieve beslissing neemt.

De rol van andere beddengoed elementen

Andere elementen van je beddengoed, zoals kussens en matras toppers, kunnen ook een rol spelen bij het beheersen van rugpijn.

 • Hoofdkussens: Het juiste kussen kan helpen om de uitlijning van de ruggengraat te behouden. Zijslapers hebben bijvoorbeeld vaak een hoger kussen nodig om hun nek in lijn te brengen met de wervelkolom, terwijl rugslapers misschien een lager kussen nodig hebben.
 • Matras Toppers: Deze kunnen de hardheid van een matras aanpassen, waardoor het steviger of zachter wordt, afhankelijk van je behoeften.

Concluderend wordt een medium stevig matras vaak aanbevolen voor mensen met rugpijn. Er moet echter ook rekening worden gehouden met individuele factoren om de beste oplossing voor elke persoon te vinden. Het is aan te raden om gebruik te maken van proefperiodes wanneer die beschikbaar zijn en andere elementen van het beddengoed te overwegen die bijdragen aan een goede nachtrust en verlichting van rugpijn.

Welke hardheid is het beste bij rugpijn

Welke stevigheid van een matras helpt ?

Het kiezen van de juiste hardheid van je matras kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk beïnvloeden. Dit komt omdat het invloed heeft op hoe goed je matras zich voegt naar je lichaam, je gewicht ondersteunt en je wervelkolom uitgelijnd houdt. De “juiste” hardheid varieert echter sterk per persoon, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, slaaphouding en persoonlijke comfort voorkeuren.

De hardheidsschaal voor matrassen

De hardheid van matrassen wordt meestal gemeten op een schaal van 10 punten. Aan het ene uiteinde van de schaal staat een score van 1-2 voor extra zachte matrassen, die pluchen zijn en zich goed aanpassen. Een score van 3-4 staat voor zachte matrassen die meer ondersteuning bieden dan extra zachte matrassen, maar nog steeds zeer conform zijn. Medium matrassen, met een beoordeling van 5-6, vinden een balans tussen zachtheid en ondersteuning. Harde matrassen, met een beoordeling van 7-8, bieden aanzienlijke ondersteuning met minder conformiteit. Extra harde matrassen, met een beoordeling van 9-10, bieden maximale ondersteuning met minimale conformiteit.

Extra zachte tot zachte matrassen

Extra zachte matrassen (1-4 op de hardheidsschaal) zijn het meest geschikt voor zijslapers en lichte mensen. Deze matrassen bieden een hoge conformiteit, wiegen de rondingen van het lichaam en geven drukverlichting bij de schouders en heupen. Ze bieden echter niet voldoende ondersteuning voor zwaardere mensen of buikslapers, wat kan leiden tot een verkeerde uitlijning van de wervelkolom en ongemak.

Medium Matrassen

Middelzware matrassen (5-6 op de hardheidsschaal) worden vaak aanbevolen voor de meest uiteenlopende slapers. Ze bieden een evenwichtig niveau van conformiteit en ondersteuning, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste lichaamstypes en slaaphoudingen. Voor mensen met een gemiddeld gewicht kunnen matrassen van gemiddelde hardheid een comfortabele mix bieden van drukverlaging en uitlijning van de wervelkolom.

Harde tot extra harde matrassen

Harde tot extra harde matrassen (7-10 op de hardheidsschaal) worden over het algemeen aanbevolen voor zwaardere mensen en buikslapers. Deze matrassen bieden een sterke ondersteuning en helpen voorkomen dat het lichaam van de slaper te veel wegzakt en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom veroorzaakt. Ze kunnen echter oncomfortabel stevig zijn voor lichtere mensen of zijslapers, die drukpunten bij de schouders en heupen kunnen ervaren.

Persoonlijk comfort en proefperiodes

Uiteindelijk is de beste matras voor jou vooral een kwestie van persoonlijk comfort. Het kan nuttig zijn om verschillende hardheidsgraden uit te proberen in een winkel of gebruik te maken van proefperiodes die door veel online matrassen bedrijven worden aangeboden. Zo kun je een matras uitproberen in je slaapomgeving en het terugsturen als het niet het comfort en de ondersteuning biedt die je nodig hebt.

Inzicht in de hardheid van matrassen en hoe deze samenhangt met je lichaamstype, slaaphouding en persoonlijke comfort voorkeuren kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen en je slaapkwaliteit te verbeteren.


Is een zachte matras slecht voor rugpijn ?

Voor mensen met rugpijn is een zachte matras misschien niet de meest geschikte keuze. Hoewel persoonlijke voorkeuren een rol spelen, zijn deskundigen het er over het algemeen over eens dat een zachte matras niet de nodige ondersteuning biedt voor een goede uitlijning van de wervelkolom.

Geen ondersteuning en uitlijning

Zachte matrassen bieden vaak niet de nodige ondersteuning voor de wervelkolom, wat leidt tot onjuiste uitlijning en mogelijke verergering van rugpijnklachten. Onvoldoende ondersteuning kan de rugspieren belasten, wat het comfort en welzijn ondermijnt.

Drukpunten en ongemak

Te zachte matrassen kunnen zich nauw naar het lichaam vormen, wat kan leiden tot drukpunten. Deze overmatige conformiteit kan ongemak veroorzaken omdat bepaalde lichaamsdelen te diep wegzakken, wat leidt tot een verkeerde uitlijning en bijdraagt tot rugpijn.

Invloed op de slaapkwaliteit

Mensen met rugpijn melden vaak een betere slaapkwaliteit wanneer ze matrassen gebruiken die medium stevig tot stevig zijn. Aan de andere kant kan een zachte matras de slaapkwaliteit belemmeren omdat het lichaam dan te diep wegzakt, wat leidt tot rusteloze nachten en ongemak.

Individuele variaties en voorkeuren

Het is cruciaal om de diversiteit van individuele voorkeuren te erkennen. Terwijl sommigen troost zoeken in de omhelzing van een zachte matras, vooral als ze de voorkeur geven aan een pluchen gevoel, moeten mensen die geplaagd worden door chronische rugpijn misschien de voorkeur geven aan ondersteunende kwaliteiten boven louter zachtheid om blijvende verlichting te krijgen.

De rol van de slaaphouding

Het effect van een zachte matras op rugpijn kan ook variëren op basis van de voorkeurshouding van de slaper. Buikslapers en rugslapers hebben meestal meer baat bij een steviger matras dat een goede uitlijning van de wervelkolom bevordert. Aan de andere kant vinden zijslapers een matras met een balans tussen zachtheid en ondersteuning misschien comfortabeler.

De juiste balans vinden

De perfecte balans vinden tussen comfort en ondersteuning is cruciaal. Voor mensen met rugpijn is het belangrijk om een matras te kiezen dat niet alleen een goede uitlijning van de ruggengraat bevordert, maar ook zorgt voor een rustige en verkwikkende slaap.

Hoewel zachte matrassen een luxueus gevoel geven, zijn ze misschien niet de optimale optie voor mensen met rugpijn. Het is noodzakelijk om prioriteit te geven aan adequate ondersteuning en uitlijning om ongemak in verband met rugklachten effectief aan te pakken en te voorkomen.


Hoe kies je de juiste hardheid van je matras ?

Inzicht in je slaapvoorkeuren

Voordat je de juiste hardheid van je matras kunt kiezen, is het belangrijk om je eigen unieke slaapvoorkeuren te begrijpen. Dit omvat factoren zoals je favoriete slaaphouding (zijlig, ruglig, buiklig of een combinatie), specifieke pijnpunten of lichamelijke aandoeningen die je hebt en je gewicht.

 • Zijslapers: Mensen die op hun zij slapen, geven vaak de voorkeur aan middelzachte tot stevige matrassen. Deze bieden voldoende contouren voor de schouders en heupen terwijl de uitlijning van de wervelkolom behouden blijft.
 • Rug- en buikslapers: Mensen die op hun rug of buik slapen hebben meestal een steviger matras nodig. Dit helpt om de wervelkolom uitgelijnd te houden en voorkomt dat het bekken wegzakt in de matras, wat kan leiden tot rugpijn.
 • Combinatieslapers: Als je gedurende de nacht van positie wisselt, kan een medium stevig matras de beste keuze zijn. Het biedt een balans van ondersteuning en comfort voor alle slaaphoudingen.

Rekening houden met je gewicht

Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste hardheid van je matras.

 • Lichte slapers (minder dan 130 lbs): Lichtere mensen vinden een zachter matras comfortabeler omdat het genoeg meegeeft om zich naar hun lichaam te vormen.
 • Slapers met een gemiddeld gewicht (130-230 lbs): Middelzware matrassen zijn over het algemeen geschikt voor mensen in deze gewichtsklasse omdat ze een goede balans bieden tussen ondersteuning en contouren.
 • Slapers met een zwaar gewicht (meer dan 230 lbs): Stevigere matrassen worden aanbevolen voor zwaardere mensen omdat ze meer ondersteuning bieden en minder snel doorzakken onder het gewicht.

Pijn of ongemak

Als je chronische pijn of ongemak hebt, vooral in de rug, nek of gewrichten, kan de stevigheid van je matras een groot verschil maken.

 • Rugpijn: Een medium stevig matras wordt vaak aanbevolen voor mensen met rugpijn omdat het een balans biedt tussen ondersteuning en comfort.
 • Heup- of schouderpijn: Zijslapers met heup- of schouderpijn kunnen verlichting vinden met een iets zachter matras dat deze drukpunten kan opvangen.

Slapen met een partner

Als je je bed deelt met een partner, moet je ook rekening houden met hun slaapvoorkeuren.

 • Verschillende voorkeuren: Als jij en je partner verschillende hardheidsvoorkeuren hebben, overweeg dan een matras met twee hardheidsniveaus – de ene kant kan steviger zijn, terwijl de andere zachter is.

Proefperiode

Veel matrassen hebben een proefperiode. Zo kun je de matras voor een bepaalde periode uitproberen (meestal zo’n 100 nachten) en terugsturen als hij niet aan je wensen voldoet.

 • Gebruik de proefperiode: Maak gebruik van deze periode om echt te beoordelen of de hardheid van de matras geschikt is voor jou.

Het kiezen van de juiste hardheid van een matras is een individueel proces dat afhangt van verschillende factoren. Door rekening te houden met je slaaphouding, gewicht, eventuele pijn of ongemak en de voorkeuren van je partner, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de beste matras hardheid voor jouw behoeften.


Matras tegen rugpijn kopen | Prijzen & Advies aanvragen:

Stap 1 van 2


Welke hardheid is het beste bij rugpijn