Welke matras is het beste voor ouderen ?

Beste matras voor ouderen

Ontdek de beste matras voor ouderen

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen zijn een populaire keuze voor ouderen omdat ze zich naar het lichaam vormen en uitstekende ondersteuning bieden. Ze kunnen drukpunten helpen verlichten, wat vooral gunstig is voor senioren met gewrichtspijn of artritis.

Latex Matras

Latex matrassen zijn een andere goede optie omdat ze een combinatie van ondersteuning en comfort bieden. Ze zijn duurzaam en veerkrachtig en bieden een stevig maar comfortabel slaapoppervlak. Bovendien staan latex matrassen bekend om hun verkoelende eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor senioren die het warm hebben tijdens het slapen.

Hybride matras voor ouderen

Hybride matrassen combineren de voordelen van binnenvering en traagschuim of latex matrassen. Ze hebben meestal een laag spiraalveren voor ondersteuning en een laag traagschuim of latex voor comfort. Deze combinatie kan een balans bieden tussen ondersteuning, comfort en duurzaamheid, waardoor ze een geschikte optie zijn voor ouderen.

Innerspring Matras

Matrassen met binnenvering zijn traditionele matrassen die een hoge mate van ondersteuning bieden. Ze zijn vooral gunstig voor senioren die de voorkeur geven aan een steviger matras. Ze zijn echter niet zo comfortabel als traagschuim of latex matrassen, dus het toevoegen van een matras topper kan het comfort verbeteren.

Verstelbare matras

– Verstelbare matrassen zijn een uitstekende keuze voor senioren omdat ze het mogelijk maken om de slaaphouding aan te passen. Dit kan vooral gunstig zijn voor senioren met medische aandoeningen zoals slaapapneu of zure reflux. Ze kunnen echter duurder zijn dan andere soorten matrassen.

Gel-ingebedde Traagschuimmatras

Met gel gevulde traagschuim matrassen bieden de contourvoordelen van traditioneel traagschuim terwijl ze ook helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren. Dit kan vooral gunstig zijn voor senioren die de neiging hebben om ’s nachts oververhit te raken.

Luchtbedmatras

Luchtbedmatrassen bieden instelbare hardheidsniveaus, wat gunstig kan zijn voor senioren die verschillende ondersteuningsniveaus nodig hebben. Ze bieden ook goede bewegingsisolatie, wat gunstig kan zijn voor senioren die hun bed delen. Ze kunnen echter meer onderhoud nodig hebben dan andere matrastypes.

Welke matras is het beste voor ouderen

Welke bedmaat is ideaal voor senioren ?

 • Bedhoogte: Een van de belangrijkste overwegingen voor een ideale bedmaat voor senioren is de hoogte. Het Disability Rights Education and Defense Fund suggereert dat bedden 20 tot 23 inch hoog moeten zijn vanaf de vloer tot de bovenkant van het matras. Deze hoogte wordt als veilig en comfortabel beschouwd voor senioren omdat het ongeveer overeenkomt met de hoogte van een stoel, waardoor ze gemakkelijker in en uit bed kunnen stappen.
 • Grootte van de kamer: De grootte van de kamer speelt ook een cruciale rol bij het bepalen van de ideale bedgrootte voor senioren. Het bed moet in verhouding staan tot de grootte van de kamer. Voor kleinere kamers is een lager bed aan te raden, terwijl in grotere kamers hogere bedden passen. Het comfort en de veiligheid van de senior moeten echter voorrang krijgen op overwegingen over de grootte van de kamer.
 • Dikte van de matras: De dikte van de matras is een andere belangrijke factor. Een matras met de juiste dikte, meestal tussen de 8-10 inch, wordt aanbevolen. Met deze dikte kunnen senioren in en uit bed stappen zonder bang te hoeven zijn om te vallen, waardoor hun veiligheid gegarandeerd is.
 • Bedgrootte: Wat betreft de daadwerkelijke grootte van het bed, is een lits-jumeaux (74,5″ L) goed voor iedereen onder de 1,90 m, terwijl een lits-jumeaux XL (79,5″ L) goed werkt voor iedereen onder de 1,90 m. Volle bedden (74,5″ L) zijn meestal geschikt voor iedereen die kleiner is dan 1,90 m, terwijl queensize bedden (79,5″ L) comfortabel zijn voor langere mensen. Deze maten zorgen ervoor dat senioren genoeg ruimte hebben om zich comfortabel in bed te bewegen.
 • Verstelbare bedden: Verstelbare bedden kunnen ook een goede optie zijn voor senioren. Ze bieden de flexibiliteit om de hoogte en de hoek van het bed aan te passen aan het comfort van de senior. Deze functie kan vooral gunstig zijn voor senioren die slecht ter been zijn of die veel tijd in bed doorbrengen.
 • Individueel comfort: De “beste” bedhoogte of -maat voor senioren kan sterk variëren afhankelijk van individueel comfort, mobiliteit en veranderende behoeften. Daarom is het essentieel om bij het kiezen van een bed voor een senior rekening te houden met hun specifieke eisen en voorkeuren.
 • Veiligheidsoverwegingen: Tot slot moet veiligheid altijd een prioriteit zijn bij het kiezen van een bed voor senioren. Het bed moet op een hoogte staan die het risico op vallen bij het in- en uitstappen vermindert. De matras moet voldoende ondersteuning en comfort bieden om decubitus en andere slaapgerelateerde problemen te voorkomen.

Kan een matras de slaapkwaliteit van ouderen verbeteren ?

 • Het verband tussen matrassen en slaap: Een goede matras kan inderdaad de slaapkwaliteit van ouderen verbeteren. Dit komt vooral door de rol die matrassen spelen bij het bieden van ondersteuning en comfort tijdens de slaap. Onderzoek wijst uit dat matrassen met een gemiddelde stevigheid, vooral die met instelbare hardheid, comfort en een goede uitlijning van de wervelkolom bevorderen.
 • Het belang van een goede uitlijning van de wervelkolom: Een goede uitlijning van de wervelkolom is cruciaal voor een goede slaap, omdat het aandoeningen zoals rugpijn helpt voorkomen, die de slaap kunnen verstoren. Bedden met actieve componenten die zich aanpassen aan de lichaamsvorm en gewichtsverdeling van de slaper kunnen de uitlijning van de wervelkolom effectief handhaven en zo bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
 • Drukverlaging en comfort: Voor oudere slapers is drukontlasting een belangrijke factor voor een goede nachtrust. Matrassen van hoge kwaliteit kunnen voldoende drukverlichting bieden door het gewicht van de slaper gelijkmatig over het bedoppervlak te verdelen. Dit voorkomt dat er drukpunten ontstaan, vooral in de heupen, schouders en onderrug, wat veel voorkomende probleemgebieden zijn voor senioren.
 • Hardheid en slaapkwaliteit: Hoewel men vroeger dacht dat stevigere matrassen automatisch beter waren, heeft onderzoek aangetoond dat dit niet altijd het geval is. De optimale hardheid van een matras hangt grotendeels af van iemands lichaamstype, slaaphouding en persoonlijke comfortvoorkeuren. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat matrassen met een gemiddelde stevigheid de slaapkwaliteit met 55% kunnen verbeteren en rugpijn met 48% kunnen verminderen bij patiënten met chronische lage rugpijn.
 • Verstelbare bedden voor senioren: Verstelbare bedden kunnen bijzonder gunstig zijn voor oudere volwassenen, omdat ze het mogelijk maken om de slaaphouding aan te passen. Dit kan gezondheidsproblemen zoals slaapapneu, zure reflux en problemen met de bloedsomloop helpen verlichten, waardoor de slaapkwaliteit verbetert.
 • De rol van leeftijd bij matraskeuze: Naarmate mensen ouder worden, veranderen vaak hun slaapbehoeften en -voorkeuren. Ouder worden kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden door factoren zoals verhoogde druk- en temperatuurgevoeligheid, verminderde mobiliteit en de aanwezigheid van gezondheidsproblemen zoals artritis en osteoporose. Daarom moeten senioren een matras kiezen dat aan deze specifieke behoeften voldoet.

Samengevat kan een goede matras de slaapkwaliteit bij ouderen aanzienlijk verbeteren door de juiste ondersteuning te bieden, de uitlijning van de ruggengraat te bevorderen, drukverlichting te bieden en de hardheid aan te passen. Het is echter essentieel voor senioren om een matras te kiezen dat past bij hun unieke behoeften en voorkeuren om deze voordelen ten volle te benutten.


Kopen van een matras voor ouderen

Om senioren een goede nachtrust te garanderen, speelt een geschikt matras een cruciale rol. Een goed gekozen matras kan comfort en ondersteuning bieden en bijdragen aan de algehele gezondheid. Hier zijn essentiële tips om te overwegen bij het kopen van een veilig matras voor ouderen.

Begrijp de specifieke behoeften van senioren

Ten eerste is het begrijpen van de specifieke behoeften van senioren cruciaal bij het kiezen van de juiste matras. Als mensen ouder worden, kunnen ze last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen zoals artritis, rugpijn of slapeloosheid. Een matras met uitstekende ondersteuning en drukverlaging kan deze problemen aanzienlijk verlichten. Het moet zich aanpassen aan de vorm van het lichaam, de drukpunten wiegen en het gewicht gelijkmatig verdelen om ongemak te voorkomen.

Prioriteer comfort en ondersteuning

Comfort en ondersteuning moeten topprioriteiten zijn bij het kiezen van een matras voor ouderen. Een ideale matras moet niet te zacht en niet te hard zijn. Het moet stevig genoeg zijn om de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom te ondersteunen, maar zacht genoeg om de rondingen van het lichaam op te vangen. Een te stevig matras kan de pijn in de gewrichten en andere gevoelige gebieden verergeren, terwijl een te zacht matras mogelijk onvoldoende ondersteuning biedt, wat kan leiden tot rug- en nekpijn.

Beschouw duurzaamheid en onderhoud

De duurzaamheid van de matras is een andere kritieke factor om te overwegen. Een duurzaam matras van hoge kwaliteit zal zijn comfort en ondersteuning langer behouden, waardoor je meer waar voor je geld krijgt. Bovendien moet de matras onderhoudsarm en gemakkelijk schoon te maken zijn, omdat senioren moeite kunnen hebben met zware of ingewikkelde schoonmaaktaken.

Rekening houden met geschiktheid

Verschillende soorten matrassen bieden verschillende niveaus van comfort en ondersteuning. Traagschuimmatrassen bijvoorbeeld staan bekend om hun vermogen om zich naar het lichaam te vormen en zorgen voor een uitstekende drukverlaging. Aan de andere kant bieden matrassen met binnenvering een robuustere ondersteuning. De geschiktheid van een matras hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de persoon.

Stel een budget in voor de beste matras voor ouderen

Het vaststellen van een budget is een essentiële stap in het aankoopproces van een matras. Prijzen voor matrassen kunnen aanzienlijk variëren, dus het is belangrijk om te bepalen wat je bereid bent uit te geven voordat je begint met zoeken. Onthoud echter dat een hogere prijs niet altijd een betere kwaliteit of comfort betekent. Het is mogelijk om een goede kwaliteit, comfortabele matras te vinden binnen een redelijke prijsklasse.

Inspecteer voor aankoop

Tot slot is het cruciaal om de matras te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Bezoek, indien mogelijk, de winkel van de verkoper om de matras persoonlijk te testen. Ga erop liggen om het comfort en de ondersteuning te controleren. Als je online koopt, zorg er dan voor dat je reviews leest en controleer het retourbeleid voor het geval de matras niet aan je verwachtingen voldoet.

Kortom, het kopen van een matras voor ouderen vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren, waaronder de specifieke behoeften van de persoon in kwestie, het comfort- en ondersteuningsniveau van het matras, de duurzaamheid, geschiktheid, kosten en de mogelijkheid om het matras te inspecteren voordat je het koopt. Door deze stappen te volgen, kun je zorgen voor een veilige en comfortabele slaapomgeving voor senioren.


Matras voor seniors | Prijzen & advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Welke matras is het beste voor ouderen